От х:

Днес в x:

Димитър Калчев и Ергюнал Сабри са спортистите на Кърджали за 2017 г.

Ергюнал Сабри и Димитър Калчев са новите носители на титлата „Спортист на годината” за 2017 в община Кърджали. Ергюнал завоюва титлата във възрастова група „младежи и девойки”, а Димитър Калчев във възрастова група „мъже и жени”. Имената на двамата победители бяха обявени снощи на официална церемония в ресторант „Арпезос”, на която присъстваха близо 500 спортисти, треньори и близки и приятели на номинираните. Гости на церемонията бяха заместник кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова, председателят на ПК по Младежки дейности и спорт към Общински съвет Кърджали Ахмед Хабиб и неговият заместник Веселина Юрукова, членовете на комисията Миглена Топалова и Милко Багдасаров и секретарят на Българският футболен съюз Владимир Годуманов. Отличията на най-добрите връчи кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. 
Ще припомним, че Ергюнал Сабри през тази година стана Европейски шампион за юноши в категория до 46 кг. от Европейско първенство по бокс за юноши – гр. Албена, Република България и Републикански шампион в категория 46 кг. – гр. Горна Оряховица.
Носителят на титлата при мъжете Димитър Калчев от Волейболен клуб „Арда” - Кърджали също има своите върхови постижения и те са балкански шампион по плажен волейбол; Спортист на годината в Калифорнийския щатски университет; Национален турнир по плажен волейбол – гр. Пловдив – ІІ място и Национален турнир по плажен волейбол – гр. Кърджали – ІІ място.
Както всяка година, така и тази, спортът беше един от основните приоритети на Община Кърджали. 
Постигнатите резултати от спортните клубове показва видим растеж в сравнение с минали години. Затова и първите получили отличия бяха за тези, които в най-престижните първенства на планетата за мъже и жени в олимпийските спортни дисциплини през предходната година са посгинали върховете в своите дисциплини. За постигнати високи резултати през 2016 г. с парични награди бяха отличени:
1. Емилия Стоянова – 10 000 лв. – 1 –во място на Световно първенство по канадска борба за жени
2. Метин Дикмеосман – 7 500 лв. – 2 –ро място на Световно първенство по канадска борба за мъже
3. Бранислав Петков – 5 000 лв. – 3-то място на Световно първенство по канадска борба за мъже
4. Слави Чавдаров – 3 000 лв. – 1-во място на „Балканска Офроуд Купа 2016”

По предложение на Постоянната комисия по младежки дейности и спорт, за постигнати резултати и добро представяне на държавни първенства и турнири и издигане престижа на Община Кърджали бяха наградени Детски и юношески отбори при ФК «Арда» - Кърджали; Детски и юношески отбори при ФК «Арда 1924» гр. Кърджали; Детски отбори при ФК «Боровец» - гр. Кърджали; и волейболният отбор при СУ «П. Р. Славейков» - гр. Кърджали; 
Специална награда за постигнати високи резултати в областта на Планинското колоездене с дисциплина ендуро бе присъдена на Петър Желев, както и на Дима Гачева за постигнати високи резултати в областта на маратонното бягане. 
За постигнати високи резултати в „Балканска Офроуд Купа 2017” и издигане престижа на Община Кърджали с грамоти бяха наградени Валентин Пенев и Ангел Костадинов - 1 –во място в „Балканска Офроуд Купа 2017” и Слави Чавдаров и Николай Мутев – 3–то място в „Балканска Офроуд Купа 2017”
Грамоти за номинирани спортисти за 2017 година получиха и двойките каяк Галин Урумов-Симеон Камбуров от Спортен клуб по кану-каяк „Арда” – Кърджалии, Байрям Мустафа-Дженк Ибрахим от Спортен клуб по кану-каяк „Перперикон” – Кърджали.
В рамките на церемонията бяха обявени и резултатите от крайното класиране в отделните възрастови групи. НА ПЕТО МЯСТО във възрастова група – юноши и девойки СЕ КЛАСИРАТ : 
5

ДИМИТЪР ЯНКОВ НИКОЛОВ /водна топка / от Спортен клуб по водна топка “Арда 2008” гр. Кърджали
- Държавно първенство по водна топка за момчета - ХІ място; 
- Турнир Купа „Дружба” – гр. Кърджали – І място;
- Турнир „Купа Русе” – І място
- Голмайстор на отбора;
- Капитан на отбора;

ИВА ПЕТКОВА ПЕТКОВА / водна топка/ от Спортен клуб по водна топка “Арда 2008” гр. Кърджали
Държавно първенство по водна топка за девойки - ІV място; 
- Голмайстор на отбора;
- Капитан на отбора;

НА ПЕТО МЯСТО във възрастова група – мъже и жени СЕ КЛАСИРА : 
5

ГЕОРГИ ПРОЙКОВ /кану-каяк/ от Спортен клуб по кану-каяк „Арда” - Кърджали
- Държавен индивидуален шампионат - К1 - 500 метра - VІІІ място;
- Държавен индивидуален шампионат - К1 – 1000 метра – ІХ място;
- Държавен отборен шампионат К1 - 500 метра –ХІV място;
- Държавен отборен шампионат К1 - 1000 метра – ІХ място;


НА ЧЕТВЪРТО МЯСТО във възрастова група – юноши и девойки СЕ КЛАСИРА КЛАСИРА: 
4

ЕМИРДЖАН ВЕЖДИ ДУРАЛИ каяк едноместен от Спортен клуб по кану-каяк Арда Кърджали
- Държавен индивидуален шампионат - К1 - 500 метра –– І място;
- Държавен индивидуален шампионат - К1 – 1000 метра –– І място;
- Държавен индивидуален шампионат - К1 – 2000 метра –– ІІ място;
- Държавен отборен шампионат К1 - 500 метра – ІІІ място;
- Държавен отборен шампионат К1 - 1000 метра – ІІ място;
- Купа „Тракия – Есен” К1 - 500 метра –– І място;

НА ЧЕТВЪРТО МЯСТО във възрастова група – мъже и жени СЕ КЛАСИРА: 
4

СТАНИСЛАВ СИМЕОНОВ /силов трибой/ от Спортен клуб по фитнес и културизъм „Титан” гр. Кърджали
- Купа „Триумф” по силов трибой –Румъния - I - място /категория до 90 кг./
- Турнир за купа „Антон Колев” – гр. Хасково - III - място /категория до 90 кг./


НА ТРЕТО МЯСТО във възрастова група – юноши и девойки СЕ КЛАСИРА: 

3

ГЕОРГИ ЧИЧЕВ /футбол/ - Футболен клуб „Арда”- Кърджали
- І място за Южна България;
- Основен състезател в представителния мъжки отбор на ФК „Арда”


НА ТРЕТО МЯСТО във възрастова група – мъже и жени СЕ КЛАСИРА: 

3

АХМЕД ОСМАН /футбол/ от Футболен клуб „Арда” - Кърджали
- Голмайстор на отбора;
- I – място в III лига; 
- Допринася за влизане в професионална II лига.


НА ВТОРО МЯСТО във възрастова група – юноши и девойки СЕ КЛАСИРА: 

2

ГЕОРГИ ТАТАРОВ /волейбол/ от Волейболен клуб „Арда” - Кърджали
- Капитан на отбора по волейбол; 
- Републикански шампион на България по волейбол на клубното първенство – прекадети;
- Обявен за най – добър състезател по волейбол на първенството;
- Републикански шампион за ученически игри;
- Републикански шампион на скаут лигата;
- С отличие за най-добър състезател на годината;

НА ВТОРО МЯСТО във възрастова група – мъже и жени СЕ КЛАСИРА: 

2

САМИ ЕЛЕНОВ СОКОЛОВ /бокс/ от Спортен клуб по бокс „Арда” - Кърджали
- Вицешампион на България за мъже в категория до 52 кг. – Държавен личен шампионат – гр. Пловдив;
- Шампион на България за младежи в категория до 56 кг.
– Републиканско първенство – гр. Пловдив


Изтичащата 2017 г. беше изключително добра за Община Кърджали в областта на спорта с големите успехи на кърджалийските състезатели на европейски и световни първенства, затова и едно от най-високите отличия на общината почетен знак – Герб на Община Кърджали – златен бе присъден на двама от най-заслужилите спортисти. ПЛАМЕН ВЪЛКОВ СТАЙКОВ – Европейски и Балкански шампион по автомобилизъм за 2017 г.

ЕМИЛИЯ ИВАНОВА СТОЯНОВА – трикратен световен и европейски шампион по канадска борба.

С почетна грамота бе отличен и треньорът на спортен клуб по бокс „Арда Кърджали” Стоян Узунов, а към всички с благодарност се обърна кметът на общината инж. Хасан Азис:
С всяка изминала година Кърджали става фактор в спорта не само с републиканско измерение, но и с европейско и световно. За нас тази вечер е изключителна радост и гордост да се обръщаме към вас с обръщението шампиони от републикански, балкански, европейски и световни първенства с ясното съзнание, че не всеки кмет има това удоволствие да се обръща така към своите спортисти, заели първи места до световно ниво включително”, каза кметът инж. Хасан Азис. От името на кърджалийци и от свое име той благодари за усилията на спортистите и техните треньори и за това, че ни дават възможност да се чувстваме радостни и горди. 
В словото си той изтъкна, че община Кърджали отделя изключително много средства, включително от собствени приходи, за развитието на спорта и изграждането и обогатяването на спортната инфраструктура в общината. „Миналата и тази година Община Кърджали финансира допълнително с около 1 милион и 200 хиляди лева приключването и реализирането на най-очакваните спортни обекти в Кърджали през последните десетилетия. А именно довършването на ремонта на стадион „Дружба” и завършването на закритият плувен басейн на Кърджали”, подчерта градоначалникът. Той не пропусна да благодари на футболистите от ФК „Арда Кърджали”, които продължават да радват своите фенове със своите победи. Той поднесе своите благодарности и към детско-юношеските клубове, „които подготвят онова поколение, което ще изведе Кърджали към това което градът очаква от своите футболисти, а именно влизане в Б група, влизане в А група и постигане на най-добри резултати”.
В изявлението си пред спортната общественост на Кърджали, инж. Хасан Азис акцентира и върху развитието на не до там характерните до преди няколко години за Кърджали спортове, каквито са оф-роуда и автомобилизма, по които Кърджали вече има своите шампиони. „Нашата амбиция е да развием още един спорт от гледна точка на даденостите, които имаме - водните спортове и джетовете”, каза още градоначалникът. И обеща, че Община Кърджали, независимо от трудностите, които съпътстват дейностите й, ще продължи да подпомага масовия спорт, да подпомага кърджалийските шампиони така, че да прославят Кърджали и родината ни. 

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини