От х:

Днес в x:

Правителството иска повече права за Мая Манолова в частния сектор

Правителството ще предложи на Народното събрание да се разшири правомощията на омбудсмана с промени в Закона. Те бяха одобрени днес на правителственото заседание.

Предлага се включването на изрична разпоредба, според която омбудсманът ще може да разглежда жалби на гражданите срещу действия и бездействия от страна на частния сектор.

В момента гражданският защитник Мая Манолова може да се намесва само по случаи върху държавните и общинските органи, тя може да въздейства и върху лицата, които предоставят обществени услуги.

На омбудсмана да се възлага наблюдението и на насърчаването на ефективното прилагане на подписани и ратифицирани международни актове в областта на правата на човека, е друга част от предложенията за промяна.

Предложенията на Кабинета засягат и прозрачността при избора на омбудсман. Идеята е номинация  да имат право да правят и юридическите лица с нестопанска цел в обществена полза, а избирането на обществения защитник от Народното събрание да става с явно гласуване. В допълнение към изискванията за заемане на длъжността според предложението, трябва да се добави и изискване за предишен опит в областта на правата на човека.

Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини