От х:

Днес в x:

Игнажден е, започват Коледните празници

Днес е Игнажден - денят, в който православната църква почита паметта на свети Игнатий. 

Свещеномъченик Игнатий Богоносец бил ученик на свети Йоан Богослов. Той става епископ на Антиохийската църква, където пръв въвежда пеенето на божествените песни на два клира (хора), прието впоследствие и от другите християнски църкви. Паството му го нарича Богоносец, защото той самият казвал, че "носи Бога в себе си, в душата си". Осъден е на смърт от римския император Траян заради верските си убеждения. Загива мъченически, разкъсан от лъвове.

Според народните вярвания на Игнажден започват коледните празници, защото се смята, че на този ден започват родилните мъки на Божията майка.

Характерен за празника е обичаят полазване. По това кой човек пръв влезе в дома сутринта се гадае за здравето, плодородието и имането през годината. Ако се случи първият гост (полазник) да е добър и богат, то и годината ще е плодородна.

Не се иска и не се дава нищо назаем. Според народните вярвания днес жените не трябва да похващат никаква домашна работа, за да забременяват и раждат лесно.

Имен ден днес празнуват Игнат, Игната, Игнатий, Игно, Ингьо, Иго, Игон, Ига, Игнатка, Игне, Искра, Пламен, Пламена, Огнян, Оги, Огнемир, Огнемира.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини