От х:

Днес в x:

Норвегия първа в света изключи FM радиата

Норвегия стана първата държава в света, която се отказа напълно от FM-радиопредаване и премина към цифрово  (DAB), съобщи The Local.

От 13 декаември всички национални радиостанции са цифрови. Към стандарта са преминали последни северните райони на Норвегия и архипелагът Свалбард в Арктика (Шпицберген). Голяма част от местните радиостанции продължават да предават постарому в аналогов формат.

Норвегия започна прехода към цифров радиоефир през януари 2017 г.  DAB осигурява по-добро качество на звука, повече канали и множество полезни и приятни функции. По оценка на властите, то излиза и осем пъти по-евтино от FM-радио.

The Local пише, че преходът е преминал с масово недоволство на хората, които трябва да си закупят нови приемници или адаптери. Радио в новия формат могат да приемат по-малко от половината устройства в колите в страната. Експерти сочат, и че покритието на DAB e недостатъчно. По официални данни в 98% от новите коли се приема DAB/DAB+, и 99% от населението е в покритие на цифровото радиоразпръскване. Хората могат да избират - да слушат в цифров формат или да не слушат радио въобще, язвително отбелязва Independent.

Редица европейски страни планират да преминат към цифров радиоефир в близките няколко години, включително Швейцария, Великобритания и Дания.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини