От х:

Днес в x:

Думата на 2017 година според Оксфордския речник

Оксфордският речник обяви youthquake за дума на 2017 год. Терминът означава културни, политически или социални промени, настъпили под влиянието на младото поколение, пише сайтът на издателството. В обяснението ѝ в Оксфордския речник се имат предвид промените през 1960-те години.

Изборът на думата youthquake сега е продиктуван от използването ѝ - през 2017 тя е използвана пет пъти повече в ежедневната реч, отколкото през 2016 година и това отразява "политическото пробуждане" на избирателите от поколението на милениумите. Но за първи път е била употребена през 1965 год. от легендарния главния редактор на Vogue Даяна Врилан. Тя имала предвид трусовете в модата, музиката и нагласите. Думата през 2017 е възродена, за да се опишат с нея младите хора, които водят до политическа промяна.

Другите претенденти за дума на додина на Оксфордския речник са:
Antifa - антифашистско движение
Broflake - консерватор, оскърбяващ съвременните схващания за живота
Gorpcore - стил дрехи специално за активен отдих
KompromatNewsjacking - изкуството и науката да инжектирате вашите идеи в топ новини и да генерирате тонове медийно покритие и реакции в социалните мрежи
White fragility - изпитвания от бели дискомфорт, когато се сблъскат с новини за социалното неравенство
Milkshake Duck - феноменът, при който уважавана персона губи привилегии заради негативна ситуация в миналото му

Думата на миналата година бе "постистина". С нея се описват ситуации, когато обективните факти не играят толкова голяма роля за формирането на обществено мнение, колкото предизвикването на чувствата или личните убеждения.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини