От х:

Днес в x:

Позлатиха пълнена зелка с нахут от Узунджово на Кулинарния фест в Хасково/рецепти/

    Пълнена зелка с нахут, ориз и кайма е ястието златен медалист от тазгодишното издание на Кулинарната изложба-конкурс, организирана от Читалище „Заря“. На вкусната фиеста в Хасково днес се представиха всички читалища от общината. Тричленно жури оцени вкусотиите, а от тях имаха възможност да опитат и всички гости, дошли в камерната зала на „Заря“.

    „Ароматната“ среща даде възможност не само за дегустация, но и за размяна на рецепти.

    Гозбата -златен медалист беше представена от Народно читалище „Цвят- 1898“ с.Узунджово. Тя е сготвена от 70-годишната Минка Салабашева, която знае рецептата от своята баба -коренячка от узунджовския край. Нейната тава направи впечатление и на журито, и на гостите, не само с вкуса си, но и с украсата. Узунджовското читалище предложи и друго традиционно за селото зимно ястие-качамак с пръжки. Номерът при приготвянето на хубавия качамак, е да се бърка бавно царевичното брашно, да се смесва на тънки струйки. Накрая се залива с прясно изпържени свински пръжки. Може да се залее и с масло със захар, посъветваха вещите домакини.

    Телешки стек с гъби, кашкавал и лук в тесто е другото от ястията, което напълни очите и чиниите на оценителите и гостите. Месното ястие беше гвоздеят в представянето на читалище „В. Левски“ -с.Орлово. За презентацията му дойдоха самите музиканти от Орловския оркестър начело с Динко Кичуков, който освен част от състава, е и секретар на читалището. Той призна, че главната заслуга за вкусотия е на съпругата му -Милка, която е и певицата на оркестъра. Телешкото в тесто извоюва на орловци сребърен медал от Кулинарното състезание. А за всички, решили да пробват приготвянето му и у дома, музикантите посъветваха, че с него най-добре върви бяло винце.

    Бронзовото  отличие от кулинарията отиде при едно от най-любопитните представени ястия -"Коледен тавалък" от кв."Болярово", приготвен от секретаря на читалище „Пробуда 1928 „ Румяна Стоева. В ястието има ориз, фасул и изсушени пържени домати. Рецептата се прави в дома й поне от три поколения домакини. За сегашното представяне Румяна я е направила с помощта на майка си, за да не сбърка последователността. Гозбата е лесна за приготвяне, но тайната й е в аромата на гьозум-основната подправка в тавата, завещала някога баба Атанаска, от която по-младите жени в дома научили рецептата за тавалъка.

    На изложбата децата от училището в с. Малево дойдоха да подкрепят участието на местното читалище, което също подреди местни ястия за дегустацията. Сарми, торта, тиквеник, са сред любимите ястия за децата по празниците. Валентин признава, че на 13 години вече умее да приготвя пиле с ориз, пиле с картофи и мусака.

    Едно от най-красивите точени ястия пък представи Тонка. Майсторката показа пита “Слънце“.

    „Пълнена зелка с нахут и кайма“ -с. Узунджово от Минка Салабашева

    Продукти: Нахут /или болгур/, кайма, ориз, колкото се може повече стар лук. Една голяма кисела зелка.

    Киселото зеле се издълбава откъм кочана и се пълни с плънката от запържения лук, кайма и нахут. Добавят се подправките: черен пипер и гьозум. Отварят се листата от зелката и плънката се слага вътре. Зелето се пече в тава на фурна.

    "Коледен тавалък"- кв. "Болярово" от Румяна Стоева

    Продукти: Ориз, стар боб /предварително сварен/, олио, гьозум, сушени домати, сол.

    Няма точен грамаж на съставките, те са взависимост от големината на тавата /тавалъка/, в която ще се приготвя ястието.

    Когато ястието не е за Коледа, може да се направи със свинска мас, вместо с растителна мазнина.

    Сушените домати се запържват в олио, за да омекнат, добавя се ориза и предварително сварения фасул. Всичко се смесва, поръсва се с малко сол. Сместа се прехвърля в тава, поръсва се с гьозума, долива се догоре с вряла вода и се слага във фурната, пече се до  мазнина.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини