От х:

Днес в x:

Междузвездният обект Умуамуа може да е извънземен кораб?

Мистериозният обект с форма на пура, който премина край Земята, може да е повреден извънземен космически кораб, твърди учен. Първият междузвезден пътник, който пристигна в слънчевата система подлуди учените с необичайната си форма, траектория, въртене и с пълната липса на активност. Някои предполагат, че съществуването му е знак, че някъде има неоткрити популации от екзопланети, други гадаят относно стихийния му произход.

Екип от учени, ръководен от Стивън Хокинг, разследва дали обектът, наречен Умуамуа, е изпратен от извънземни. Сега един астроном вярва, че странното му движение може да означава, че неговите двигатели му са повредени. Ако е така, остава загадка защо космическият кораб се е повредил и как.

Д-р Джейсън Райт, професор в университета в Пенсилвания, казва: "Такъв изоставен кораб, ако не пътува толкова бързо, че да напусне галактиката, в крайна сметка (...) ще се носи като всяка друга междузвездна комета или астероид." 

Обектът в момента се отдалечава от Земята и Слънцето, като продължава по пътя си извън Слънчевата система. Той се намира на около две астрономически единици от Земята и ще подмине Юпитер през следващата година.

Радио телескопът Green Bank  ще следи Умумауа и ще види дали има някакви признаци на извънземен живот. От 20 ч. днес (14.12.2017) огромната антена - най-големият  управляем радиотелескоп в света - ще "слуша" обекта в четири радиочестотни ленти от един до 12 гигахерца.

Независимо дали този обект ще се окаже изкуствен или естествен, той е чудесна мишена за слушане, казва ученият.

Загадъчните неща около обекта са доста. Предполага се, че между звездните системи по-скоро могат да пътуват комети, отколкото астероиди. И астрономите никога не са наблюдавали обект с такава форма. Ако това е комета, защо няма опашка. НАСА определи Уамуамуа като астероид, но други го описват като "нефункционираща" комета. Астероид или комета е Уамуамуа, защо това е толкова важно? Отговорът е свързан с цялата теория, която имаме за образуването на планетите от "протопланетния диск" в системата на млада звезда. Протопланетния диск е предимно от лед. Според изследване от 2016 год. на едно скалисто тяло в него се падат 10 хил. ледени. Учените считат, че повечето междузвезни обекти би трябвало да се ледени тела, включително Уамуамуа. Но Уамуамуа не показва никаква активност. Ако той е ледено тяло, защо няма опашка? 

Уамуамуа е открит от Роберт Уерик с телескопа Pan-STARRS на 19 октомври 2017 г., 40 дни след като е преминал през най-близката си точка до Слънцето. Когато го виждат за пръв път е на около 33 000 000 км (0,22 АЕ) от Земята, което е около 85 пъти по-далече от Луната, и вече се отдалечава от Слънцето. Първоначално се предполага, че е комета, прекласифицират го като астероид седмица по-късно, а след това Уамуамуа става първият от нов клас междузвездни обекти.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини