От х:

Днес в x:

Рестартират делото за най-голямата ало измама само срещу един обвиняем

Две години след началото на делото за извършването на най-крупната телефонна измама, то е рестартирано, но само с един обвиняем.

Албенко Зоев Методиев застана днес пред Районен съд Пловдив, а срещу Борислав Георгиев Димитров прокуратурата се отказа да възбужда производство.

Зоев е с повдигнато обвинение  за това, че на 8 септември 2015 г. в град Първомай с цел да набави за себе си  и за друго неустановено лице имотна облага е възбудил и поддържала заблуждение у 75-годишната Елена Борисова Ангелова и с това й е причинил имотна вреда в особено големи размери  – 575 760,70 лв. Така извършеното престъпление представлява особено тежък случай. Делото е насрочено за разглеждане в разпоредително заседание само с участие на страните за обсъждане на въпросите по чл. 248, ал.1 от НПК.

На първа инстанция в Районен съд - Първомай двамата обвиняеми получиха осъдителни присъди лишаване от свобода при строг режим – 7 години за Албенко Медодиев  и 5 години за Борислав Димитров.

Последва обжалване на присъдите от адвокат Ваня Георгиева - защитник на Албенко Методиев, и адвокат Красимир Елдъров - защитник на Борислав Димитров.

С решение от 21 април 2017 г. на Пловдивския окръжен съд осъдителната присъда спрямо двамата е отменена и делото е върнато на прокуратурата за допълнително разследване. Досъдебното производство отново е възложено на разследващите в отдел „Криминален” при Областна дирекция на МВР -Пловдив, които изпълняват прокурорските указания. Междувременно мярката за неотклонение  „задържане под стража” на Албенко Методиев е променена в най-леката по закон – „подписка” и той освободен. Така и двамата подсъдими по това знаково за прокуратурата дело се оказват на свобода. Поради участие и на двамата съдии в Районен съд - Първомай по делото (единият определил пъвоначалните мерки за задържане, а другият произнесъл присъдата), казусът стига и до Върховния касационен съд, който го разпределя за разглеждане и решаване на Районен съд-Пловдив. Според съда отново има неотстранени процесуални нарушения, които дават повод делото да бъде върнато пак на прокуратурата. Следва прокурорски протест срещу разпореждането на Районния съд и спорът е отнесен пак пред Окръжен съд-Пловдив.

С определение от 21 септември 2017 г. Окръжният съд уважава прокурорските възражения и връща делото на Пловдивския районен съд. Заради влезлите в сила промени в НПК първо ще се проведе разпоредително заседание без участието на свидетелите.

Parvomai.NET

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини