От х:

Днес в x:

Хитрино, 12 месеца по-късно: Потъват ли парите в пепелта?

Преди година шуменското село Хитрино осъмна в огън. Товарен влак с газ дерайлира на гарата на селото. Седем души загубиха живота си в аварията, а 29 бяха ранени. Десетки къщи просто спряха да съществуват. За да бъдат възстановени държавата отпусна помощи, а стотици дариха пари за пострадалите.

Година след трагедията жителите на селото са разделени заради начина, по който се раздават помощите. Според едни парите са недостатъчни и се раздават по неправилен начин.

За възстановяването на селото бяха осигурени почти 33 млн. лв., за чието изразходване отговаря местният обществен съвет. Той взима решения за отпускане на средствата на базата на механизъм, който разделя нуждаещите се в три категории – тези, чиито къщи са съборени или подлежат на събаряне, получават най-много средства, втората категория са тези с частични разрушения, а третата категория са къщи с по-малки поражения.

"Аз съм убеден, че никъде дадените пари не са по-малко”, категоричен е Нуридин Исмаил. По думите му сред жителите на Хитрино има такива, които се възползват от ситуацията и търсят обезщетение без реално да имат щети, нанесени от експлозията.

"Ние сме влизали със съвета в къщи, които и преди взрива са щели да паднат – точно тези хора са с най-големите претенции в момента”, пояснява Исмаил пред bTV.

Според жителите на Хитрино друг проблем е и бавната работа на екипите.

"Какъв е критерият? От каква гледна точка казвате, че вървят бавно? Тази трагедия никой не може да я сравни с друга такава. Достатъчно се прави в това село”, категоричен е кметът.

"Нямайте и капка съмнение, че парите се харчат почтено. Така се сплоти цяла България и няма как на базата на тази доброта да правим каквото си искаме”, категоричен е кметът на селото.

Днес по повод годишнината от трагедията от ДПС ще правят курбан в селото. Нуридин Исмаил беше изключен от редиците на партията, защото го обвиниха, че разходвал средствата по некоректен начин.

Кметът обяви, че няма да присъства на курбана.

"ДПС за мен е приключена история. Съжалявам за енергията, която съм дал за ДПС. Не ми е удобно да казвам, че съм бил председател на областния съвет на ДПС”, категоричен е Исмаил.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини