От х:

Днес в x:

Голямото дерби на Манчестър в цифри

Манчестър Юнайтед посреща Манчестър сити на "Олд трафорд" в най-интересния мач от английската Висша лига този уикенд. Това ще е 175-ти сблъсък между двата гранда, които са основни претенденти за титлата през настоящия сезон. "Червените дяволи" изостават с 8 точки и ще се надяват пред собствена публика да нанесат първа загуба на "гражданите" в първенството.

Съперничеството е вековно, но нека рагледаме по-задълбочено интересните аспекти на манчестърското дерби от ерата на Висшата лига.

Голмайстори

В последните години Уейн Руни и Серхио Агуеро тероризират най-много градския съперник. Англичанинът се разписа 8 пъти във вратата на Сити, преди да напусне "червените дяволи" в посока "Гудисън парк". По-рано през сезона продължи да вгорчава живота на "гражданите", отбелязвайки при равенството на неговия Евертън (1:1) на "Етихад". Това е и единствения мач, в който Манчестър Сити загуби точки до момента.

Агуеро е карал вратарите на Юнайтед да вадят топката от мрежата 7 пъти. Толкова попадения има и Ерик Кантона, който вилнееше по английските терени в "златния" период на "червените дяволи", в средата на 90-те. След тях се нарежда Пол Скоулс с 5 гола. Единият от тях - дълбоко в добавеното време, при победата на Юнайтед на "Етихад" с 1:0 през 2010-та.

Рууд ван Нистелрой и Андрей Канчелскис се нареждат зад рижия халф. Двамата любимци на "Олд трафорд" са наказали по 4 пъти противника в дербито. Три от попаденията на руското крило бяха при унищожителната победа с 5:0 през 1994-та. Найъл Куин и Един Джеко също имат по 4 гола на своите сметки в това съперничество. Боснийският нападател е реализирал всички в дома на "червените дяволи", а Куин въпреки попаденията си никога не е печелил в манчестърското дерби.

Най-дълга победна и загубна серия

Доминацията на Манчестър Юнайтед във Висшата лига от края на миналия век нямаше как да не се отрази и в сблъсъците със Сити. Между 1993-та и 2000-та година "червените дяволи" печелят 7 поредни шампионатни двубоя срещу "гражданите", които прекъсват ужасната си серия едва през ноември 2002-ра. Това се случва в последното дерби на стария им "Мейн Роуд", а крайният резултат е 3:1. Победата е първа за Манчестър сити над градския съперник от 13 години.

Оттеглянето на сър Алекс Фъргюсън от "Олд трафорд" доведе до катаклизъм в Юнайтед. Тимът загуби 4 поредни епизода на градското съперничество през 2013-та и 2014та, под ръководството на Дейвид Мойс и Луис ван Гаал.

Най-резултатни мачове

Вече стана въпрос за триумфа на Юнайтед с 5:0 от ноември 1994-та, което е и най-големият "червен" успех над Сити в ерата на Висшата лига. В същия сезон тимът триумфира и на "Мейн Роуд" с 3:0. През октомври 2011-та Марио Балотели вдъхнови Манчестър сити за победа с 6:1 на "Олд трафорд". След двата си гола бе изваден от игра. На негово място влезе Един Джеко, който също порази на два пъти целта, а с по едно попадение се отчетоха Серхио Агуеро и Давид Силва. Почетният гол при "червения" разгром бе дело на Дарън Флечър, а Димитър Бербатов остана резерва.

Бившите наставници на Сити - Кевин Кийгън и Мануел Пелигрини могат да се похвалят с домакински победи с по 4:1 в манчестърското дерби. Легендата на Ливърпул я завоюва през март 2004-та, а чилиецът през септември 2013-та.

Най-много участия

Легендарният Райън Гигс записа 29 участия срещу градския съперник. Зад него се нареждат други любимци на "червените" фенове - Уейн Руни с 21, Пол Скоулс с 21 и Рио Фърдинанд с 20 дербита. Въпреки контузиите си, капитанът на Манчестър Сити Винсент Компани има 15 сблъсъка с Юнайтед на сметката си. С едно по-малко могат да се похвалят Ричард Дън и Джо Харт.

Петима са футболистите, които взеха участие и от двете страни на барикадата в ерата на Висшата лига. Любопитното е, че всички те първо са били "червени дяволи", а по-късно преминават в местния враг. Карлос Тевес, Анди Коул, Оуен Харгрийвс, Андрей Канчелскис и Петер Шмайхел. Вратарят не знае какво е да загубиш този сблъсък, както с Юнайтед, така и през единствения си сезон при "гражданите".

Пеп срещу Моу

Съперничеството между треньорите също е голямо. Два от най-добрите стратези в наши дни се срещат за 20-ти път този уикенд. Победата на Сити с 2:1 през миналия сезон бе 8-ма за Гуардиола, а успехът на Жозе с 1:0 за купата едва 4-ти срещу каталунеца. Нулевото равенство през април беше 7-мо помежду им.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини