От х:

Днес в x:

От филия с "нищо" до смути! С какво се хранят децата в училище?

Налице е поредният проблем с храна в училищен стол. Родители сигнализираха за филия с "нищо" в СОУ "Владимир Димитров-Майстора" в Кърджали. Учениците от СОУ "Христо Ботев" в Горна Малина обаче, отстояват правото си на здравословно хранене с нов проект.

Негов инициатор и ментор е Яна Данаилова от Българското вегетарианско общество. Пред камерата на Bulgaria ON AIR тя сподели, че децата ни са достатъчно будни и осъзнават какво значение има силата на храната за тяхното здраве. За самата нея е чест да помогне на учениците да променят статуквото в училищата.

"Залагаме здравословна бомба, ако ние като родители не поемем инициатива. Децата се хранят предимно с мазни храни, бяка захар, бяло брашно, бързи въглехидрати. Те искат плодове и зеленчуци и ние можем да им ги осигурим", каза хранителният консултант в "България сутрин".

Данаилова алармира, че подрастващите не се хранят добре и има голям процент на застояване пред телевизора и компютърните игри. Тя обеща де проведе безплатни лекции с децата, за да повиши хранителната им култура.

Кметът на Горна Малина инж. Ангел Желанов заяви, че общината е готова да подкрепи всяка инициатива на младите хора и всички "зелени" проекти.

"Важно е да направим така, че хората да мислят "зелено" и да живеят "зелено", отбеляза той.

Децата от училището, в което започва реализацията на проекта, споделиха пред Bulgaria ON AIR, че ядат мазни храни. Те искат да консумират здравословна храна и да имат повече възможности в избора на обяд.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини