От х:

Днес в x:

Таксата за градина – по лев на ден, но не по-малко от 16 лв. на месец

Изображение 1 от 2

    Таксата за детска градина за всички деца, независимо дали са в подготвителна група, да стане по един лев на ден, но не по-малко от 16 лв. на месец. Досегашната постоянна такса от 25 лева отпада.  Около това мнение се обединиха днес общински съветници и директорите на детски градини в Хасково, които участваха в обсъждането на предложението за намаляване на таксите. Предложението е от групата на ГЕРБ в ОбС, но на обсъждането имаше съветници от почти всички други групи, които подкрепиха идеята.

    Първоначалното предложение бе също за един лев на ден, но при условие, че детето има посещаемост в градината не по-малко от 70 процента за един месец. Това провокира възражения от някои директорки, че това ще бъде дискриминация към някои  от родителите. Затова бе възприета идеята да се плаща по лев на ден, за всички деца, но не по-малко от 16 лева. Тази сума всъщност представлява точно тези 70 процента посещаемост, срещу които възразиха някои директорки.

    Председателят на постоянната комисия по бюджет и финанси в ОбС Даниел Гаргов обясни, че изчисленията са правени при 70 процента посещаемост в градините. Той допълни, че досега общината е доплащала около 1.1 млн. годишно за издръжката на детските градини, при такса от лев на ден ще плаща около 1.5 млн. лв. той обясни и откъде ще бъдат осигурени парите, с което успокои директорките, че няма да бъде намалена субсидията от общината за техните градини. „В последните две години в бюджета остават неусвоени 1.5 млн. лв., тази година ще са над два милиона. Смятаме, че тези средства трябва да се върнат при гражданите и че облекченията в таксите за градина са подходящ начин. Това всъщност е инвестиция, в децата“.

    Докладната записка с предложението ще бъде публикувана на официалния сайт на общината, в секцията на Общинския съвет, и всеки гражданин може да даде предложения. Според шефката на ОбС Таня Захариева, която водеше срещата, предложението трябва да бъде избистрено до Коледа, за да може да влезе за гласуване в някое от първите заседания на Съвета през следващата година.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (18)

    • 1
      Гх
      гхг
      11 0
      19:35, 7 дек 2017
      Досега за подготвителните групи нямаше такса, а се взимаха по 3,30лв за храна на ден. С въвеждането на таксата тия 3,30 отпадат ли?
      • Ww
        www
        19 -1
        20:55, 7 дек 2017
        Ясно е написано, че предложението е да се заплаща по 1 лев на ден за всички, без оглед на възрастта, т.е. вместо по 3,30 ще плащаме по 1 лев на ден при посещение на детето на детското заведение.
      • Мб
        МБуууухахахахаа
        4 -8
        11:42, 8 дек 2017
        А някой сети ли се че преди време самият кмет беш... Виж коментара
    • 2
      Фа
      Факти
      18 -14
      20:29, 7 дек 2017
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 3
      Ян
      Янев
      25 -26
      21:35, 7 дек 2017
      Консулов,Трендафилова,Димитрова т е бяха хората,които задържаха. положението да. има някакъв ред и да му прекриват глупавите постъпки и след тяхното напускане стана пълен хаос, безредие, фалшификаций и смях за цяла България.
      • Вр
        време е да спреш мастиката
        20 -15
        08:39, 8 дек 2017
        Обиждаш грозно Консулов, а истината е че той е знаещ, можещ човек. Има добри идеи за града и знае как да ги реализира. А защо е на срещата, отговори ти защо седиш и тролиш вкъщи?
    • 4
      Ян
      янко митев
      23 -26
      23:02, 7 дек 2017
      Кръшков от кога на сайтчето администратор е Делян Добрев? В качеството си на какви са на тази популистка срещичка Трендафилова и Консулов? Защо изтърка някой коментари? Това платен репортаж ли е на ДРИИМ ТИИМА? Мноого сте жалки!
    • 5
      На
      Надцакване
      15 -14
      23:04, 7 дек 2017
      Сега е ред на кмета. Да свали мизата на 50 ст на ден, пък останалото да го плащат от тия от снимката. После ще чакаве ответния удар, когато кмета не е в Хасково.
      • Ми
        Мисионери
        16 -8
        09:54, 8 дек 2017
        Хахахах, сериозно надиграване би паднало тогава. Но все пак в тази игра шампионът е ГЕРБ. Не заради популизма, в който ги обвиняват, а защото мислят реални работещи практики, които да бъдат в полза на младите семейства.
        Нито бившият, нито настоящият кмет мислят за хората. Единствените, които ползват реално властта, която им е дадена, за това което им е дадена в момента са ОбС от ГЕРБ.
        Не зная личните мотиви на всеки, не зная кой кого иска да надиграе, как и защо. Но това което правят се вижда и работи. Браво! Успех!
    • 6
      Ид
      Идиоти
      12 -16
      06:44, 8 дек 2017
      Идиотщините и популизма на герб и беливанов нямат... Виж коментара
    • 7
      Йф
      Йф
      15 -15
      07:03, 8 дек 2017
      Тоз Гаргов , нали беше от кумгейт ,кумецо дето са делили милионите от саниране, какво прави още в общината тоз ***
      Че се правят и на дарители ,на всичкото отгоре , наглост голяма , но спокойно Господ забавя, но не забравя !

    • 8
      Ли
      Лидия
      8 -1
      08:18, 8 дек 2017
      Колко пари на ден струва отглеждането на едно дете вкъщи? Колко струва качественото отглеждане на дете в детска градина? Кой друг освен общината и родителите дава пари за отглеждането на децата в детската градина? Май и държавата дава, така както дава "парите вървят с ученика" за училищата, но колко и дали по точно определени пера? Преди време се опитах да си го изясня, но се оплетох като пате в кълчища. Сега, когато МОН настоява, че е важно децата да ходят на детска градина от колкото се може по-ранна възраст, би било добре някой да вземе да обясни ясно на хората как се финансира всичко това. Ако може и някоя инфографика да включи за нагледност.
      • Фи
        ФиНАНСИТАНЕ
        1 0
        22:39, 9 дек 2017
        Според броя на децата , държавата финансира само заплатите на учителите и само издръжка на Децата от подготвителните групи , която е има няма 300 лв на дете / само за 5-6 годишна възраст /за 1 финансова година. . Ей това е! Възрастта 2-4 години не е задължителна !
    • 9
      Ро
      родетел
      10 -2
      09:39, 8 дек 2017
      Те хубаво настояват децата да ходят на градина от възможно най- ранна възраст, но какви условия им предлагат? Редно ли е по 30-32 деца да има в група? И , ако сега ни намалят таксите за градина, да разбираме ли ,че след намалянето на парите, ще ни раздуят още бройките на децата? Осигурете нормални условия за отглеждане на децата- по 20-22 деца в група, не допускайте болни.. и родителите няма да имат против да плащат и по-висока такса. Сега хем плащаме по 70 лв за градина, хем там е пълно с болни , които ни заразяват децата , та оставяме и по 100 лв месечно в аптеката. Въобще последното нещо , което трябва да се промени в ДГ е таксата, ПОДОБРЕТЕ условията !
      • Фи
        ФиНАНСИТАНЕ
        1 0
        22:44, 9 дек 2017
        Задължителната възраст за предучилищна подготовка е след навършване на 5 години! Може и в училище- безплатно. Ама до обяд!!!!
    • 10
      Ян
      Янко
      14 -5
      10:54, 8 дек 2017
      По жалък от Янко Митев трудно би се намерил.Човека се поболя от мъка, че неговия любимец и майка хранител - Георги Иванов не е на власт.
    • 11
      Гр
      Гражданин
      3 0
      13:49, 8 дек 2017
      Какво стана с обещанията на ГЕРБ, с които спечелиха местните избори - за драстично намалява на такса смет,данък сгради и данък МПС. Сега при гласуване на местния бюджет 2018 е времето,когато да намалят горепосочените данъци и такси и си изпълнят предизборните обещания.
    • 12
      Ян
      янко митев
      4 -1
      14:50, 8 дек 2017
      Янко Митев си е жив и здрав и като го няма Георги Иванов..Ха ха ха ...Ама вие дето ако няма партийна пишка от която да смучете ще умрете от глад какво да ви правим?
    Последни новини