От х:

Днес в x:

Обсъждат намаляване на таксите за детска градина – да стане лев на ден

Предложение за промени в Наредбата, с което таксата за детска градина в Хасково да стане лев на ден, готвят общински съветници. Те са ГЕРБ, но са подкрепени и от други представителни групи в ОбС.

Докладната записка, която все още не е внесена в ОбС, е на етап обсъждане, като предстои идеите да се разгледат и с директорите на детските заведения.

Предложението на съветниците е в Наредбата да се създаде нов член 26 б (сегашният чл. 26 определя таксите за градина – в града 45 лв., от които 25 постоянна част и 20 лв. - според присъствието на детето, а за селата – 15 лв. постоянна част и 30 лв. диференцирана, според дните, в които детето е било на градина).

Според новият чл. 26 б родителите ще заплащат преференциална такса в размер на един лев на ден (за целодневните детски градини и обединените детски заведения, без постоянна и диференцирана част), ако отговарят на определени условия.

Иска се постоянен или настоящ адрес поне на един от родителите в община Хасково, трудово или служебно правоотношение на родителите, освен ако са студенти редовно или задочно или самосигуряващи се. Не се счита за пречка отпуск за бременност или майчинство. В случай, че някой от родителите е безработен, е необходимо да има регистрация в бюрото по труда и да не е отказвал предложение за работа. Друго условие е да нямат изискуеми задължения към общината, както и децата да имат посещаемост поне 70 процента в рамките на месеца.

Родители, които не отговарят на някое от условията, ще заплащат такса по реда на съществуващия чл. 26, както досега.

Предложението на съветниците е мотивирано обстойно. Най-важната част – финансовата обосновка, показва, че общината има реални възможности да поеме тези разходи. Съветниците посочват, че през 2017 година общината е изплатила заем по ФЛАГ в размер на 309 000 лева и средващата година няма да има плащане в такъв размер. Освен това при предоговарянето на 20-милионния заем, лихвата пада драстично – от 415 002 лв. за 2016 година, на 89 463 лв. за 2017-а, както и намаляване на тази сума в оставащите четири години.

Освен това справката с изпълнението на годишните бюджети на общината показва остатък в края на годината, при това през последните няколко години. За миналата година е бил 1 592 363, за тази се очаква да е 2 453 594 лв.

“Това показва, че в общината остават значителни средства, които не се връщат на гражданите по подходящ начин”, пишат съветниците в докладната.

Предложението е обосновано и с данни от статистиката, според която обхванатите в предучилищното образование деца в България за 2016/2017 година са 79.4 процента. Това означава, че всяко пето дете е извън образователната система.

Проучване сред няколко детски градини в Хасково пък показва, че от всички стимули за родителите да запишат детето на градина, най-стимулиращо е ниската такса.

Предложените промени в общинската Наредба все още са на етап обсъждане и е възможно да претърпят промени. Но точно сега е и времето гражданите също да кажат мнението си по този важен за общината въпрос.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

  • 1
    Ро
    родител на 2 деца
    33 -5
    16:11, 7 дек 2017
    О боже, дано поне едно хубаво нещо се случи. Благодаря ви неназовани съветници. Това е едно много разумно предложение. Гласувайте го моля ви.
    • Бр
      Браво
      24 -4
      16:35, 7 дек 2017
      Инициирано е от съветниците на ГЕРБ, но както виждаме всички групи се обединяват към това искане. Наистина похвално за всички съветници от всички политически сили, че за добри каузи могат да се обединяват в името на народа. Дано кмета този път изпълни волята на съвета,както е по закон!
  • 2
    11
    111
    15 -19
    16:40, 7 дек 2017
    Гербажийски популизъм! Виж коментара
    • Популизъм е на баба ти хурката. Ако имаш две деца като мен ще те питам дали ти е все едно дали плащаш 100 или 40 лв на месец.
    • 11
      111
      19 -13
      16:50, 7 дек 2017
      Не знам на чия баба е хурката, ама що не питаш тия дето искат да ти намалят таксата за градината, че ти е много, не направят така, че заплатите да са достатъчно високи, за да не те притесняват разходите ти. Нали те управляват държавата? Ето това е популизма!
  • 3
    Ро
    Ролер стил
    20 -10
    17:24, 7 дек 2017
    От 2 год. наблюдавам работата на съветниците на ГЕРБ .... И мога да кажа,че тази момичета и момчета се мъчат наистина да направят нещо. Има от тях един-двама дето са вълци ама останалите са обикновени хора с професии. НО Беливанов ги излъга яко. И сега ще му берат срама. Ани народа пак ще платим масрафа. Подканям и останалите съветници да бъдат инициативни и работещи. Стига вече личния интерес да е на първо място....НЕ останаха хора В Хасково...... РАботете в интерес на хората.
  • 4
    Ро
    родител
    14 -6
    17:25, 7 дек 2017
    На Беливанов пак не му е кеф,Пак ще отиде на екскурзия когато се приема.Ха сега да видим и другите докладни как ще обжалваш шахматисте-самозван тук май настъпи котката за опашката
  • 5
    00
    001
    14 -1
    17:33, 7 дек 2017
    Моите вече са в първи и в трети клас.ние плащахме и ни лъгаха че ще ги намалят дано поне за вас да стане но защо само тези такси ами за трета и четвърта група онези безбожни 3,30 лева на ден няма ли да ги намалят при пълен месец плащахме 70-75 лева това е такса и половина!!!!!!! Ами мислете малко направете нещо ама като хората !!!!!!!! В димитровград а и много други градове такса за трета и четвърта група няма !!!!!!! По закон е безплатно понеже на предучилищна може да си запишете детето и в училище а там е безплатно затова и в градините е така но явно не и в хасково
    • Ww
      www
      4 -1
      20:50, 7 дек 2017
      Предложението е цената на услугата да е еднаква за всички - по лев на ден, без оглед на групата и възрастта.
    • 00
      001
      2 -3
      21:03, 7 дек 2017
      в статията се говори за таксите от 45 лева и по нищо не се разбира че става въпрос за всички групи!!!!!!! Ти от къде разбра че е за всички ??????????
    • Ww
      www
      1 0
      21:24, 7 дек 2017
      Има втора статия в същия сайт. Там пише още в първото изречение.
  • 6
    Ен
    ЕНДЕЛКО -ПЪРДЕЛКО
    6 -2
    20:23, 7 дек 2017
    Това обещание дано не е като Бойковите Сутрин се кзва едно на обяд друего а на вечеря се отрича всичко Жайде хаирлия да е
Последни новини