От х:

Днес в x:

Кристалина прогнозира: Догодина – в чакалнята за еврото!

Очаквам България да влезе в чакалнята на еврозоната догодина. Това каза главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

"Политическото решение може да бъде взето много бързо и очаквам да бъде взето много бързо, защото икономиката на Европейския съюз е в добро състояние, общата среда в България и Европа е позитивна", каза още тя пред bTV.

Кристалина Георгиева посочи, че страната ни е готова да стане част от Шенген и вече е въпрос на политичесо решение от страните членки.

"Да стискаме палци това да се случи", посочи Георгиева. Според нея променените настроения идват най-вече от това, че европейската интеграция отново тръгна на по-висока скорост.
Реклама

"Това е не само заради Brexit, но и защото 10-те години криза ни сложиха обица на ухото – да не вземаме системата на солидарност като даденост", посочи тя.

"Икономиката на Европа е в добро състояние, европейците подкрепят еврото повече, отколкото когато и да е в неговата история – 64% от европейците казват: "Еврото е добро за нас“. Това означава, че обществената среда в България и Европа е позитивна“, каза тя.

От влизането в чакалнята до влизането в еврозоната обикновено минават три години, но това е време, което българите ще могат да усетят като полезно за тях – вземат се решения, които правят икономиката още по-стабилна, добави Георгиева.

Искаме да направим опашките по границата не реални,а виртуални, посочи още Кристалина Георгиева. Световната банка направи среща на лидери то 7 балкански страни по транспортните отношения в София днес.

Георгиева посочи, че подобен проект е евтин – струвал между 15 и 30 млн. долара на страна. Самите опашки били сред 3-те най-големи проблема пред транспорта между балканските страни. Другите 2 са тесните пунктове и гишета от двете страни, както и лошият ремонт на някои отсечки от пътя.

"С премиера Бойко Борисов си казахме, че сега е уникален шанс да се вдигне вниманието към Западните Балкани", обясни Георгиева. "Затова е важно, че срещата е у нас. Предстои ни европредседателство, можем да сме мост за нашите съседи", обясни Георгиева по повод предстоящото ни еврошефство.

Тя каза, че се познава с Борисов от 2009 г. Определи го като помъдрял от управлението и обясни, че той слуша, гледа и управлява на база забелязаното.

Казвам на внучката си, че по мое време не е имало телевизия, а тя ме пита "Какво, само айпадове ли имахте", разказа още шефката на Световната банка Кристалина Георгиева.

Нейната внучка е на 7 години. Записали я в немско училище, тъй като се запитали къде е най-добрата дисциплина.

"Ауторснахме я", разсмя се Георгиева. Тя обясни, че момичето знае, че баба му работи хората да имат повече възможности, а децата от по-бедните страни да се учат като първолачката.
 

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ан
    андрешко
    2 0
    12:21, 8 дек 2017
    Ей тия ЮНАЦИ като тая Кристалина си живеят царски и ни баламосват непрекъснато че сме на прага на РАЯ а той все си е далеч и няма да влезем там Първо беше давлезем в Е С после в Нато после еврозоната сега ЧАКАЛНЯТа на Шенген и така до края на света Живее си тая Кристалинка като принцеса
Последни новини