От х:

Днес в x:

6 °C

Унгарски националисти събират в Хасково подписи за обща минимална заплата в ЕС

Унгарските националисти подеха инициатива за уеднаквяване на минималните доходи на гражданите от всички държави в Европейския съюз. Основната опозиционна партия в Унгария „Йоббик“ или „Движение за по-добра Унгария“ има подкрепа и от Българската национално-радикална партия. Идеята за исканията и механизма, по който смятат да придвижат инициативата напред, обявиха в Хасково председателят на БНРП Димитър Николов, областният координатор за Хасково Георги Майоров и представителят на „Йоббик“ за Балканите Тамаш Секереш. Основната цел на инициативата е да се задействат европейските законодателни органи за прилагането на мерки, за да няма пропасти между минималните доходи, които получават гражданите на една или друга от държавите членки, а във всички те да са еднакви. „В момента цените на стоките са почти еднакви в държавите от Еврозоната, но доходите на хората в западните и бившите соцдържави са в огромен диапазон. Заради различната покупателна способност на населението има и разлика в качеството на продуктите, което е по-ниско в постсоциалистическите страни. Това на практика означава, че съюзът на цените е осъществен, но сега трябва да бъде осъществен и доходен съюз“, коментира представителят на „Йоббик“. Огромното различие в доходите, което е първоизточникът за сериозната миграция на младите хора от Източна към Западна Европа, е сериозен проблем във всички държави от бившия Източен блок, смятат в „Йоббик“. „Ако 1,5 млн. високообразовани млади унгарци не живеят в Унгария, а са мигрирали заради високи доходи в западни държави, то този проблем ние го смятаме за национален въпрос, защото става дума за най-активните ни млади хора“, посочи Тамаш Секереш.

По думите му дори инициативата да постигне целта си - законови промени, процесът на доходния съюз надали ще бъде постигнат в рамките на година-две, а ще трябва поне десетилетие. Как ще се случи точно схемата на доходното наваксване на по-бедните държави и уеднаквяването на заплатите, унгарският националист обясни нагледно със схемата, приложена в бившата ГДР. Солидна стъпка трябва да е и ограничаването на корупцията по високите етажи на властта, проблем, който е не по-малко значим, както за България, така и за Унгария, посочи Секереш.

Тамаш Секереш поясни, че идеята е тръгнала през март на Конференция в Будапеща, на която са участвали седем държави - Унгария, Естония, Латвия, Полша, Харватска, Румъния и България. През май същите тези държави са подкрепили и инициативата, а към нея се е присъединила и Словения. Така едно от изискването, за да се задейства механизма на създаване на Европейски директиви за уеднаквяването на минимален доход в Евросъюза - инициативата да е подкрепена от минимум седем държави, вече е изпълнено. Необходимо е обаче искането за законодателна промяна в тези държави да бъде подкрепено с подписи на гражданите й. Във всяка от страните, подхванали инициативата, трябва да бъде изпълнена квота на подписите, която е съобразена с броя на евродепутатите й. Така например за България и Унгария, необходимите подписа са приблизително по 13 хиляди, поясни Секереш. Подписка вече има и в Хасково, засега само в офиса на БНРП.

Красимира Славова


1 коментарКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 14.12.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини