От х:

Днес в x:

Главоболие, безсъние... Как стресът ни вреди?

Стресът е реакцията на организма към повишаване на психическото напрежение. Това състояние може да се проявява по различен начин при различните хора, но често се дължи на проблеми, свързани с взаимоотношенията, семейството, работата или най-често срещаните – с пари!

Стресът може да произтича и от натрупването на малки проблеми или от голямо събитие в живота, което се е появило неочаквано.

Освен че усещаме цялостно чувство на безпокойство, много от органите в тялото са засегнати от стреса без дори да подозираме. Имунната ни система, която помага да се защити тялото срещу бактерии, вируси и ракови клетки винаги ни подсказва, че е време да намалим темпото.

Чести настинки, липса на енергия... Как стресът влияе на някои органи в тялото?

Мозък

Когато сме стресирани, често страдаме от главоболие или мигрена. Това се дължи на натрупване на напрежение около главата, шията и областта на раменете. Дългосрочният стрес, безпокойството или депресията могат да доведат до болест на Алцхаймер или деменция. Изследванията показват, че стресът стимулира синтеза на протеини, които могат да причинят болестта на Алцхаймер и да доведат до загуба на паметта.

Репродуктивна система

Стресът може да бъде свързан с нарушаването на фертилитета и загубата на либидото. За жените, които се опитват да забременеят е много важно да създадат край себе си максимално спокойна среда. 
Хормоните на стреса влияят отрицателно върху освобождаването на фоликулостимулиращи хормони. 

Стави и мускули

Болките в костите, ставите и мускулите също могат да бъдат предизвикани от стрес. Хората, които често са подложени на стрес, обикновено се оплакват от болки в областта на гърба, раменете, шията. Босилек, джинджифил, куркума, са само част от билките, които могат да ви помогнат да се справите с напрежението, защото имат силни противовъзпалителни свойства.

Сърце

Тъй като стресът увеличава кръвното налягане, може директно да се посочи връзката между сърдечните заболявания и стреса. Продължителният стрес също влияе върху нивата на кръвната захар, които могат да имат пряко отражение върху начина на функциониране на сърцето. Не е малък и риска от инсулинова резистентност, която може да доведе до диабет тип 2 и втвърдяване на артериите. 
Емоционалните ефекти на стреса също могат да променят сърдечния ритъм и да увеличат риска от инфаркт и инсулт.

Стомах

Стомахът ни е много чувствителен към стрес. Ако се опитате да ядете след стресова ситуация, хранителните вещества от тази храна няма да бъдат абсорбирани както трябва. Хроничният стрес може да промени количеството стомашна секреция, произведена от стомаха, подвижността на червата, пропускливостта на лигавицата, кръвообращението.

Психическото напрежение не само засяга физиологичното функциониране на червата, но може дори да промени състава на микрофлората, което да е причина за появата на язви, хранителни алергии.

Кожа

Стресът може да причини сериозни кожни проблеми като акне, мехури, псориазис, екзема и други видове дерматити. Стресът прави кожата по-чувствителна и по-реактивна. Освен това стресът кара кожата да старее преждевременно.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини