От х:

Днес в x:

ЕС включва повече от 20 държави в „черния” списък с офшорките

Повече от 20 държави могат да бъдат включени в "черния" списък на ЕС с данъчните убежища, пише вестник "Файненшъл таймс".

Със списъка евросъюзът ще се опита да се справи с агресивното укриване на данъци.

В черновата на списъка, изготвен от Група "Кодекс за поведение" (Данъчно облагане на предприятия), в която влизат данъчни експерти от страните членки на ЕС, са включени 25 държави. Но най-малко 4 държави и територии - Панама, Самоа, Гуам и Маршаловите острови, най-вероятно ще бъдат извадени от списъка, тъй като те в последния момент са обещали да проведат реформи. Засегнатите от големите урагани в Атлантическия океан държави са получили отсрочка. Те ще трябва да отговорят на исканията на ЕС до февруари 2018 г.

Брюксел обаче иска да предотврати националните политически интереси да окажат влияние върху финансовите министри на страните членки на ЕС, когато финализират списъка днес.

Страните членки все още трябва да решат кога списъкът трябва да бъде обновяван, как ще проследят дали има напредък в прокарването на обещаните реформи и какви санкции да се налагат на засегнатите държави.

Британската неправителствена организация "Оксфам" (Oxfam) смята, че в подобен списък трябва да влизат 35 страни, включително страните членки на ЕС Люксембург, Ирландия, Холандия и Малта.

Разкритите през миналия месец Paradise Papers принудиха страните членки на ЕС да ускорят прокарването на плана за изготвяне на "черен" списък с офшорките.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини