От х:

Днес в x:

Близо 2,3 млн.лв. за Асеновград, ако държавата върне част от данък върху дохода в общините

2 260 446 лева биха влезли за година в общинската хазна на Асеновград, ако се възприеме предложението на Института по пазарна икономика за отстъпването на 1/5 от подоходното облагане от държавата в полза на местните бюджети. Предложението на ИПИ е подоходният данък да се събира както досега - от НАП, като автоматично да се превеждат 1/5 от приходите на принципа „парите следват личната карта“. Или иначе казано - парите да отиват в общината по регистрация на лицето. Така сметките на експертите показват, че през следващата година този ресурс би се равнявал на 634 млн. лева. Днес от ИПИ публикуваха и карта, на която се вижда как биха се разпределили тези средства по общини.

Сметките на икономистите за разпределението са на база брой работещи и нива на заплати във всяка община. За сравнение община Пловдив би получила почти 35 млн. лева, Марица - 3 млн. 61 хил. лева, Карлово- 1 млн. 530 хил. лева, Раковски - 1 млн. 779 хил. лева, а Първомай - 971 хил. лева. Очаквано най-високи приходи ще бъдат отбелязани в София-столица - 274,6 млн.

Общият извод, който прави ИПИ за предложението си, е, че всички общини биха спечелили от реформата, като тези, които концентрират повече икономическа активност - имат по-висока заетост и по-високи заплати, ще получат ресурс, който би ги направил в пъти по-независими от централната власт.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини