От х:

Днес в x:

Засилени проверки на обекти за производство и търговия с риба и рибни продукти

Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ извършва засилени проверки на обекти за производство и търговия с риба и рибни продукти.

Инспекторите проверяват складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси, в които се предлагат риба и рибни продукти в цялата страна, съобщиха от агенцията.

Тематичните проверки са свързани с Никулден и засиленото предлагане и търсене на храни за празника, и се извършват съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Комисията за защита на потребителите.

Целта е да се гарантира безопасността на храните и да се предотврати всеки опит на недобросъвестни търговци за злоупотреби, се посочва в съобщението.

При проверките инспекторите ще следят за регистрацията на обектите, наличие на документи за произход и безопасност на рибата, спазване на срокове и условия на съхранение, съответствие с изискванията за етикетиране съответствие на сградов фонд и оборудване с действащото законодателство в областта на храните, наличие на системи за управление безопасността на храните или процедури основани на тях и други.

През 2016 г. при извънредни проверки за Никулден са издадени 20 предписания и са съставени 4 акта за установяване на административно нарушение. Общото количество на бракуваната риба е 255 килограма.

Как да познаем дали рибата е прясна

Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз, ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време, съветват от БАБХ потребителите, които купуват прясна риба.

Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания.

Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.                               

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини