От х:

Днес в x:

Възможно ли е стомахът ни да се пръсне от ядене?

След твърде много ядене, имали ли сте усещането, че стомахът ви ще експлоадира като във филма “Пришълецът”.

Изкушаващо е да сравним стомаха си с балон. И двата в началото са празни. И двата стават по-големи с постъпването на разни неща в тях. И двата имат пределна точка.

Разликата? Ако надувате балон, налягането и обемът са тясно свързани – с увеличаване на налягането, се увеличава и обемът. Това невинаги е така в случая със стомаха.

Причината е, че състоянието на стомаха се определя не само от това какво попада в него. Той се контролира основно от нервите (и от хормоните, но техният ефект е трудно измерим)

Празният стомах би могъл да побере между 200 и 300 милилитра течности. Това е по-малко дори от кутийка Кока Кола.

Този обем може да се удвои в мига, в който започнете да се храните – дори и само ако слюноотделяте, мислейки си за храна. Мозъчно-стволов рефлекс, предаван чрез блуждаещия нерв казва на стомаха, че започва да се пълни. С преминаването на храната през входа, стомахът се отпуска, за да направи още място.

За разлика от балона, увеличеното налягане от храната или течността не кара стомаха да се отпусне и да се разшири. Всичко опира до предварителното очакване – резултат от комуникацията между мозъка ви и нервите в стомаха. Това разширение изобщо не прилича на балон, пълнещ се с въздух. Тук става въпрос по-скоро за разгръщане. Стомахът е покрит с гънки, които се изглаждат с нарастване на органа. Но гънките имат предел. Стените на стомаха са покрити със слой нервни клетки. След като вече сте преминали разумната границата в храненето, тези нерви изпращат сигнал до мозъка да спре да яде.

Колко всъщност би могъл да се увеличи стомахът? Не забравяйте, че стомахът има и изход. Нужни са между 10-15 минути преди всичката тази храна да премине през него. По-правилният въпрос е: Доколко би могъл да се уголеми стомахът за 10-15 минути? Разбира се, това зависи от множество фактори: възраст, здравословно състояние, хранителни навици, хормони....но най-вече от вашата склонност да слушате какво ви говори стомахът ви.

Повечето хора имат усещането, че са яли твърде много, когато стомахът съдържа между 500 и 1 500 милилитра. Но с времето стомахът би могъл да се разшири, особено ако редовно преяждате и пренебрегвате виковете за помощ на тялото си. Например шампионът по ядене на хотдози за 2017 погълна цели 72 броя. Това се равнява на 2 галона храна в стомаха. Просто казано, мозъкът ви има последната дума, относно това колко храна бихте могли да погълнете.

Това, което вероятно се питате е: възможно ли е здрав стомах да се пръсне от храна? До момента са документирани едва 6 подобни случая. Затова отговорът е по-скоро: не.

Стомахът е прекрасно нещо, което често вземаме за даденост. Бъдете откровени. Колко често се вслушвате в него? Отделете минута, за да му благодарите, потупайте го, защото той винаги се грижи за вас.

Източник: popsci.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини