От х:

Днес в x:

9 °C

Червени и сини спориха за данъците помежду си, кметът спечели общественото обсъждане

Изображение 1 от 5

    Червени и сини съветници спореха помежду си за евентуалното увеличаване на данъци и такси от което се възползва кметът инж. Хасан Азис, който спечели общественото обсъждане. Градоначалникът успя да обори един по един своите опоненти, които искаха да блеснат с изказвания пред аудиторията. Проблемът бе, че не бяха се подготвили с конкретни факти от публикуваните в сайта на общината план сметка и наредба. За разлика от тях кметът бе подготвил папка с аргументи и умело жонглираше с фактологията. Единствено ветераните Милан Миланов и Петър Бояджиев с опит в общинските дела отстрамиха младите си съмишленици, които днес са в местния парламент.

    Докато червени и сини се опитваха да хванат кмета на тясно,  съветниците от ГЕРБ запазиха мълчание. Председателя на групата съветници Огнян Иванов бе дошъл да чуе аргументите на градоначалника, за да подготви своите за сесията през декември.

      Не се мина и без истерии на някои от ораторките, които нагнетиха напрежение в дебата.

    Общественото обсъждане на промените в Наредбата за местните данъци и такси и в план-сметката за дейностите по управление на отпадъците и такса „смет” се състоя в залата на Бизнесинкубатора. Тя бе пълна с общински служители и кметове на населени места. Сред тях бяха и неколцина общински съветници. Почти липсваха представители на бизнеса. Общественото обсъждане се състоя по инициатива на Община Кърджали, без да е задължително по закон.

      Чуха се традиционните упреци към кмета Хасан Азис, че няма мотиви за вдигането на данъци и такси. Че изпълнението на Програмата за финансово оздравяване на общината не може да бъде мотив. Червени и сини влязоха в спор за туристическия данък. Червените искаха по добра събираемост и ползване масивите на МВР за адресна регистрация, за точно отчитане на нощувките. Сините, някои съдържатели на хотели се възпротивиха.

    Хасан Азис влезе в задочен спор с областния управител Никола Чанев,като определи като грешка последните му изказвания за медиите по повод на намеренията на общината да вдигне данъци и такси.Градоначалникът подчерта,че не е редно назначен на поста да търси сметка на избран от народа.

     По традиция кметът представи социалните дейности на общината и каза , че в никакъв случай няма да се откаже от тях. Посочи, че общината финансира 8 социални услуги, дофинансира със стотици хиляди годишно училища и детски градини. Градоначалникът приведе справка за държавната субсидия за капиталовите разходи, от която стана видно, че при управлението на ДПС те са били три пъти по големи, отколкото при това на ГЕРБ. Кметът каза също, че се налага увеличение на такса „смет”,защото по вина на МОСВ не е завършено депото за твърди битови отпадъци и това води до задължителни отчисления за РИОСВ-Хасково, които следващата година ще бъдат в размер от 900 000 лева.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини