От х:

Днес в x:

Манолова ще сезира КС за мораториума върху лекарствата

Мораториумът върху нови дейности в болниците и заплащането на нови лекарства узаконява статуквото и на практика блокира промяната. Това заяви пред БНТ омбудсманът Мая Манолова.

Тя бе категорична, че ще сезира Конституционния съд, ако текстовете в проектозакона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г., с които се въвежда мораториум върху сключването на договори от болниците по нови клинични пътеки, както и върху заплащането от НЗОК на нови лекарствени продукти, с ново международно, непатентно наименование, без да е предвидена възможност за изключения, не отпаднат.

Според нея, забраните ограничават конституционното право на българските граждани на достъпна медицинска помощ и качествено здравеопазване.

В петък, 24 ноември 2017 г., омбудсманът изпрати трета поредна препоръка до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и депутатите срещу мораториума.

„Мораториумът узаконява статуквото, на практика блокира промяната и се предполага, че тези, които го налагат харесват ситуацията и по отношение на лекарствата, и по отношение на състоянието на болничната помощ“, каза Мая Манолова.

И допълни, че е абсолютно необяснимо „как с едно зачеркване, с една запетая, направена с химикалка, могат да бъдат лишени от надежда за живот десетки хиляди български граждани“.

„Защо това се случва с мораториума с новите лекарства, особено в случаите, в които те са единственото лекарство, как отписваш надеждата за живот даже само на един човек“, попита Мая Манолова.

Тя бе категорична, че става въпрос за 25 млн. лв., които ще бъдат спестени на фона на 1 млрд. лв., които плаща Здравната каса за лекарства.

„За мен като омбудсман, като човек, като гражданин, човешкият живот няма цена. Как решаваш с тези 2% да лишиш хора от надеждата да бъдат излекувани? Аз не разбирам как може да се пристъпи към подобна мярка“, допълни общественият защитник.

Омбудсманът подчерта, че фармацевтичният бизнес е много „сладък“ и реализира огромни печалби, но злоупотребата със средства може да бъде решена по друг цивилизован и демократичен начин.

„Припомням, че само преди 2 г. беше създадена специализирана администрация, която да преценява съотношението „цена-полза“ от новите лекарствени продукти, която да оценява новите технологии“, посочи Манолова и попита каква дейност ще извършва този държавен орган, след като остава без функции, тъй като няма нови лекарства.

„Още по-драматично стои въпросът с лишаването на болниците от нови дейности. Това е жесток удар срещу общинските болници. В момента и част от тях наистина са на ръба. Дълговете на 38 болници са в размер на 29 млн. лв. Надлимитните дейности на всички болници са около 50 млн. лв. в края на годината“, подчерта омбудсманът.

Тя беше категорична, че ако не се помогне на общинските болници с 29 млн. лв. те ще фалират, като тези във Враца и Ловеч. Отнема им се шанса да се преструктурират и да развиват нови дейности, които да ги направят по-печеливши през следващата година.

Пациентските организации в България също се обявиха против мораториума, като считат, че това е политическо безумие.                                

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини