От х:

Днес в x:

Откриха живи бактерии по външната страна на МКС

Учени на борда на Международната космическа станция са открили живи бактерии по външната повърхност на орбиталното съоръжение, според уважаван руски космонавт.

 Антон Шкаплеров, който ще се върне на МКС следващия месец, обяснява, че памучни тампони, влезли в контакт с екстериора на руската част на станцията, разкриват неидентифицирана форма на живот, която вече е била изпратена на Земята за научен анализ.

 "Оказва се, че по някакъв начин тези тампони разкриват бактерии, които липсваха при пускането на модула в експлоатация", каза Шкаплеров пред руската информационна агенция TASS.
"Те са дошли от космоса и са се установили по външната повърхност. Бяха изследвани и изглежда, че не представляват опасност".

Според Шкаплеров пробите са били взети по време на работа в открития космос, при която са били изследвани районите около космическата станция и местата, където се натрупва гориво, изхвърлено от двигателите на станцията.

Това, което прави откритието потенциално вълнуващо е, че в момента липсва каквото и да е обяснение за това как организмите са попаднали там- нито какво точно представляват.

Предвид двусмислената природа на коментарите на Шкаплеров, много медийни наблюдатели смятат, че това може да е първото известно ни "доказателство за извънземен живот".
Но преди да изпаднем в еуфория, съществуват няколко добри причини да смятаме, че бактериите все пак не са извънземни посетители.

Не за пръв път Роскосмос - Руската космическа агенция, твърди, че е открил доказателства за микроби по външната страна на МКС. Всички предишни открития обаче се оказаха със земен произход.

По-рано през годината руските космонавти оповестиха откритията от продължителен експеримент, проведен между 2010 г. и 2016 г., в който бяха взети тампони, влезли в контакт с външната страна на МКС и по-късно анализирани.

Пробите разкриха няколко различни микроорганизма, включително вид бактериален морски планктон и почвени микроби, срещащи се обикновено на остров Мадагаскар.

 Що се отнася до това как тези земни и морски обитатели навлизат в космоса и в крайна сметка се оказват върху корпуса на МКС, руски изследователи предполагат, че може би се касае за процес, при който издигащи се въздушни течения пренасят материя до горните слоеве на земната атмосфера.

Според друга хипотеза, екстериорът на ISS се е замърсил по някакъв начин от хора или оборудване, изстреляни от Земята до станцията.

Това не би било изненадващо, като се има предвид, че станцията се заразява с микроби и микробни колонии, заради множеството астронавти, живели в съоръжението през годините.

Как тези бактерии се справят с живота в космоса е важна област от изследванията – като се има предвид стремежът на човечеството към по-нататъшно проучване на Слънчевата система - и особено, като се има предвид, че поне някои видове опасни бактерии изглежда процъфтяват в условия на микрогравитация.

Докато новите бактерии, открити в МКС, не бъдат подложени на по-задълбочен анализ, няма как да разберем какво представляват и как са стигнали до там.

Но тъй като те вече са на Земята и се изследват, най-вероятно скоро ще получим отговори.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини