От х:

Днес в x:

Кметът Николай Мелемов: До две седмици ще решим проблема с бездомните кучета

    За обработката на всяко четириного община Смолян заплаща на фирмата по 100 лева

    Проблемът с кучетата вече събра стотици оплаквания и сигнали в социалната мрежа, хората недоволстват от глутниците, които се множат във всички квартали на града. Смолянчани алармират за проблема и настояват Община Смолян да се заеме с решаването му, защото животните се множат, някои от тях са агресивни и нападат хората, а майките с малки деца наистина се страхуват за своя и на децата си живот. Реакцията на смолянчани варира от мобли до открити обвинения към местната власт. Хората дори са направили карта на най-настървените глутници, които тормозят жителите на определени квартали.

    За мерките, които Община Смолян възнамерява да вземе, СмолянБГвести и еТВ потърсихме кмета Николай Мелемов.

    -Следя нещата в социалните мрежи, наистина октомври и ноември проблемът се изостри. От 2006 г не сме спрели да се борим с този проблем и това всички го виждат. Вярно е, че на моменти нещата се успокояват, на моменти се изострят, но това е нещо, което кметът сам не може да реши, има нужда от помощ от гражданите. 

    - Масово хората казват, че с коли карат бездомни кучета от други градове. Знаете ли за този проблем?

    - Аз лично не съм виждал това, но съм ходил на място след такъв сигнал и когато поискам номера на колата, от която казват, че са свалени кучетата отговарят, че не са го записали. Моля гражданите, които видят коли да разтоварват кучета да запишат номера на колата, така може и полицията да помогне, и да прекратим това, защото повечето са големи кучета, които се появяват там, където не са живели преди.

    Искам съдействие от гражданите да подават сигнал“, призова Мелемов и допълни: „Реагираме вендага, давайте сигнали, защото те се местят и е важна бързата реакция. На телефон 0301/ 67 625 отговаря дежурният в Общината, той приема сигнала и до полови час се реагира, каза кметът на Смолян и призова хората да се обаждат своевременно.

    На въпроса кога и какви мерки ще се вземат за глутниците от четириноги, кметът обясни, че „до 10 дни проблемът ще се реши и нещата ще се успокоят.

    - Имаме договор с фирма, която периодично идва в града и обработва кучетата. Ще настояваме да остане да работи поне 10 дни и повече от 8 часа на ден, докато не се обработят кучетата, най-агресивните от тях се евтаназират, останалите се обезпаразитяват, кастрират, чипират и пускат отново, както е по закон. Трябва да се работи по- усилено, защото са много, а когато се кастрират не са толкова агресивни.

    -Защо кучета с чип, който показва, че животното е кастрирано, то отново ражда и има малки?

    -Всяка община си има свой чип с номер, кучето може да е тук, но да е чипирано в община Благоавград например. За да стане ясно дали и къде е обработено, трябва да се види серийния номер.

    Според градоначалника няма вероятност фирмата да не си върши работата, защото в екипите има и хора от общината, а тези животни-с чипове, които продължават да се плодят, вероятно са обработени в други общини в региона. За предложението на граждани да има екополиция, която да контролира както бездомните, така и регистрацията и платените такси на домашните, както и да налага глоби при нередности и нарушения, кметът обясни, че това няма да реши проблема, защото гръдат е голям. Според градоначалника темата с "екополицията" трябва да се постави на обществено обсъждане, да се коментира в общинския съвет и тогава да вземе решение. 

    Един от най-фрапантните проблеми с кучета е наличието на няколко къщи в различни райони на Смолян, в които собствениците държат десетки животни безконтролно, без да плащат такси и данъци, нито пък да се грижат за тях адекватно. Единият подобен кучкарник, който прилича на къща на ужасите е на ул.“Кольо Шишманов“, до църквата „Свети Георги“.  Наскоро  еТВ направи репортаж и показа, че кучетата живеят в порутената къща, безпрепятствено преминават мрежата около двора и обикалят района. Според съседи, колите често ги газят, а денонощният лай на близо 40-те животни не дава покой на живеещите в близост. Мелемов потвърди, че е запознат с този случай, дори помнеше фамилията на собственичката-Пенева.

    „Тя е платила такса за едно куче, а те са 40, с полицията заедно работим по въпроса. Такъв случай има и в „Устово“, и в „Станевска“, никога не сме абдикирали-от 6 години постоянно и ежедневно работим по този въпрос. Там въпроса засяга много хора, ще трябва да се реши с помощта на полиция и прокуратура. Кучетата ще бъдат взети от там, обезпаразитени и пуснати на друго място. Това позволява закона“, обясни Мелемов.

    Как може обаче да се реши генерално въпроса не става ясно, защото дори законът на няколко пъти отлага срока, след който всяка община ще бъде длъжна да изгради и поддържа свой приют за бездомни кучета, защото става дума за средно около 300 хил.лв само за изграждането на един такъв. След това и десетки хиляди за месечна издръжка. Според кмета на Смолян подобен приют има смисъл и е финансово възможен само, ако всички общини в Смолянско се включат и заедно инвестират в него. В противен случай, ако Смолян го направи и финансира издръжката му, от други общини ще си карат кучетата тук, ще ги пускат без да плащат, а Смолян като общината с приют, ще трябва да ги прибира и обработва за своя сметка.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Де
      Десислава
      4 0
      20:08, 29 ное 2017
      А , ясно значи е справедливо да извадиш очите на едно невинно куче , да отрежеш и четирите крачета , а когато то трябва да се защити от някой такъв било агресивно !
      Е , браво защо един път не сложихте купички с храни по ъглите ?
      Защо не един път не помислих те за тях както в другите градове !!!
    • 2
      Ва
      Валентина Николова
      3 -2
      01:19, 3 дек 2017
      Уважаеми г-н Кмет

      Уведомявам Ви ,че има Закон за защита на животните и преди да започнете акция за справянето с проблема с бездомните кучета ,е редно да се запознаете със ЗЗЖ .Действията Ви ще бъдат незаконосъобразни, което е недопустимо действие от страна на община!
      Като гражданин искам да изкажа възмущението си от предприетите мерки в несъответствие на действащите закони на територията на страната.
      С оглед на тези ваши действия ,възнамерявам да следя случващото се и при неспазване на ЗЗЖ да уведомя съответните органи.

      С уважение:

      ПП Това е сигнал до Община смолян.
      Действията на кмета са незаконосъобразни!
      За всяко изхвърлено куче извън града ще му бъде потърсена сметка! Национална програма "Кастрирай и върни " е абсолютно действаща на територията на България (но явно кмета не е чувал за нея)
      За всяко евтаназирано без нужните доказателства за агресия, ще бъде потърсена отговорност от кмета!
    Последни новини