От х:

Днес в x:

Заради замърсяването от хвостохранилището, Златоград изключи два кладенеца, утре свикват извънредна сесия

Заради проблема със замърсените води на реките в района на Златоград, утре 29 ноември Община Златоград свиква извънредна сесия от 9 часа . Общинският съвет в Златоград ще разгледа въпроса за състоянието и качество на водата в река Върбица. Местната власт кани всички граждани да присъстват. Замърсяване на реките имаше и през февруари -март тази година, а днес 28.11.2017 г., отново е констатирана промяна в качеството на водите в река Голяма, в която се влива Върбица.

Замърсяването на водите се случва за трети път, обясни за СмолянБГвести кметът на Златоград Мирослав Янчев. Поредният случай става след като стената на хвостохранилището "Ерма река" е била надградена. До момента местната власт е приемала обясненията на „Горубсо“ защо се случва, но сега те трябва да отговорят и на питанията на гражданите. Кметът допълни, че това налага свикването на извънредната сесия утре. Ще бъде посатвен въпроса и за належащо изграждане на пречиствателна станция на водите, които през последните месеци са все по-често замърсени. На сесията са поканени експерти, шефове на „Горубсо“, участие е потвърдил и зам.- директорът на ВиК, областният управител на Смолян. Въпросът е сериозен за знае дали са защитени и застраховани.

Кметът обясни, че двата кладенеца са спрени превантивно и градът се захравна само от Неделинска река.

В тази връзка е извършен оглед на Хвостохранилище „Ерма река” от представители на РИОСВ, Басейнова дирекция, Община Златоград.От общината информират гражданите, че е предприето своевременно вземане на проби от реките Голяма и Върбица, както и от І, ІІ и ІV шахтов кладенец. Пробите ще бъдат изпратени за анализ в акредитирани лаборатории.
Към момента е преустановено подаването на питейна вода от І и ІІ шахтови кладенци, разположени в района на Пресека. Към водоснабдителната мрежа на село Старцево и град Златоград се подава питейна вода само от ІV шахтов кладенец в река Неделинска.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини