От х:

Днес в x:

Хербицид застрашава съставянето на правителство в Германия

Вчерашното решение на ЕС отново да разреши използването на глифозат поражда напрежения в сегашната германска управляваща коалиция между консерваторите и социалдемократите в момент, когато те се опитват да договорят нов съюз, предаде "Франс прес".

Разрешението за употреба на спорния хербицид стана възможно и благодарение на положителния вот на представителя на Германия по нареждане на министъра на земеделието Кристиан Шмит, консерватор от политическото семейство на канцлера Ангела Меркел.

Досега Германия се въздържаше при гласуванията по този въпрос заради разногласията за глифозата между християндемократите и социалдемократите в правителството. В крайна сметка тя гласува в подкрепа на възобновяването на употребата на глифозата за срок от пет години, след като поиска ограничения за ползването на продукта от частни лица и по-добро опазване на биоразнообразието.

Министърът на околната среда от Социалдемократическата партия Барбара Хендрикс, която е против този хербицид, незабавно обвини колегата си от земеделието, че е превишил правомощията си и спомена "сриване на доверието" в сегашната управляваща коалиция.

Тези, които се надяват да изградят отношения на доверие между коалиционни партньори, не може да се държат така, заяви тя.

Според Хендрикс тя и Шмит са се договорили Германия отново да гласува "въздържал се", а колегата й от земеделието не е удържал на думата си.

Шмит се оправда с аргумента, че в противен случай Европейската комисия е щяла да има последната дума и бездруго е щяла да гласува в подкрепа на глифозата.

През май 2015 г. глифозатът бе класифициран като "вероятен канцероген" от Международния център за изследване на рака към Световната здравна организация.

Сегашните разногласия може да усложнят усилията за съставяне на ново германско правителство между консерваторите и социалдемократите, отбелязва "Франс прес".

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини