От х:

Днес в x:

Интерес към новата индустриална зона край Кърджали

За първите шест месеца на 2017 г. създадената добавена стойност в производството се увеличава с 240 млн. лв. и достига 8 млрд. лв. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на среща с представители на браншовите организации към Българската търговско-промишлена палата. Събитието бе открито от председателя на палатата Цветан Симеонов, а в дискусиите участие взеха представители на секторите на производството, строителството, търговията, услугите, земеделието и др. Сред основните обсъждани теми бяха мерките за намаляване на административната тежест и възможностите за финансиране на бизнеса през европейските структурни фондове.

„С промените за намаляване на административната тежест, които се въвеждат в Министерството на икономика бизнесът и гражданите ще пестят средно 200 хил. лв. годишно. Но това е много малка част от целия процес – към момента промени се подготвят в стотици нормативни документи на десетки институции“, каза Александър Манолев. По думите му най-важни са косвените ползи от тези действия – намаляване на времето, което хората губят, разходите им да посещават по няколко институции за една услуга и оптимизиране на дейността на администрацията. „Всичко това отнема време, но аз съм убеден, че в много кратки срокове ще се усети промяната“, подчерта той.

Зам.-министър Манолев представи и резултатите от посещението в Бавария през изминалата седмица и покани представителите на браншовите организации да се включат в договорения бизнес форум с германски компании в средата на следващата година. Акцент бе поставен и на индустриалните зони към министерството като локации с добавена стойност за привличане на инвестиции. „Особен интерес има и към двете нови зони, които са в процес на създаване – при Сандански и Кърджали, заради възможността да осигурят по-бърз достъп до трети страни“, посочи още той.

Сред другите обсъждани теми бяха недостигът на квалифицирани кадри, предстоящите схеми за финансиране по ОПИК, законодателната програма на Министерството на икономиката и др.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини