От х:

Днес в x:

Всяка закупена стока има 2 г. законова гаранция, търговците крият

Често търговците, които продават онлайн, крият от потребителите факта, че освен традиционната гаранция, която сме свикнали да получаваме за закупена стока и е с различен срок, имаме право и на такава по закон.

Законът за защита на потребителите ни дава възможност за 2 години гаранция на всяка стока, закупена от магазин, без значение дали е онлайн. За това потребителско право обърна вниманието и на купувачи, и на търговци, адвокатът Пепа Марникас. Тя беше сред лекторите на бизнес обучението, организирано от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия за онлайн търговията и възможностите за увеличаване на продажбите.

Въпреки че една стока може да има търговска гаранция от един месец например, ако тя дефектира през следващите 2 години, производителят, респективно продавачът носят отговорност за подмяната й. Това е така, защото сработва законова 2-годишна гаранция, която дава правото за рекламация. В случаите обаче, когато търговската гаранция е с по-дълъг срок, то тогава се приема по-продължителната.

Оказва се, че често правото на законна гаранция се прикрива в иначе задължителната информация, която търговецът трябва да даде на потребителя, коментира наблюденията си адвокат Марникас. Тя обърна вниманието на присъстващите в залата собственици на онлайн магазини или бъдещи търговци в интернет, че за да използват правото си на законова гаранция, е достатъчно потребителите да са запазили касовата бележка. Чрез нея трябва да удостоверят, че са я придобили именно от дадения обект, към който имат претенции. Те обаче не са длъжни да представят гаранционната карта на стоката, ако търговската й гаранция вече е изтекла.

Разбира се, в българското законодателство за защита на потребителите и на електронната търговия, има допълнителни условия за покупките на храни през интернет. Предстоят обаче доста изменения в Закон за храните, които ще направят правилата на онлайн търговията още по-строги, отбеляза юристката.

Интересен момент в правата и задълженията при търговията в интернет е срокът за отказ от покупката, който е в рамките на 14 дни. Това е друга сериозна врътка на сайтовете, които не информират потребителите. Прикриването на тази информация е прийом на големите сайтове за онлайн търговия, малките по-рядко си го позволявали. И това е така, защото, по думите на юристката, глобите по Закона за защита на потребителите не могат да донесат сериозни сътресения на фирмите с големи обороти. Всъщност по този Закон право на отказ има само купувачът - физическо лице. Тънък момент в Закона е, че ако търговецът не ни е предупредил за правото ни на отказ, срокът, в който можем да върнем купеното, нараства на 1 година.

Все повече българи вече са наясно с възможността за отказ от дадена стока, но зачестяват и случаите на злоупотреби. Все по-често по западен образец нашенките посягали към скъпи дрехи, с които да се появят в целия си блясък на специален повод, прикривайки етикета на гърба си, а ден след това ги връщали в магазина, използвайки правото си на отказ. Това пък принудило търговците да хитреят и да поставят етикетите на по-необичайни места, като на елеците или на маншетите на дрехата.

А като съвет за по-добър оборот, Пепа Марникас препоръча на онлайн търговците мобилните приложения, тъй като според статистическите данни 60 % от онлайн търговията в момента се извършва през мобилните телефони, а тенденцията е този процент да се повишава.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Да
    ДА Бе
    3 0
    23:05, 24 ное 2017
    Ходи ми разправяй ти :D
Последни новини