От х:

Днес в x:

Изселничка обикаля две години България и дарява деца с книги на турски

    Изселничка от България обикаля от две години страната и дарява деца със закупени с лични средства книги. Тя гостува на читалища и училища, среща се с ученици и ги приканва да не забравят майчиния си език. Досега е обиколила села в Кърджалийско,Варненско и Силистренско.Последната и среща бе вчера в Стремци.Това е Несрин Къратлъ, живееща днес в Истанбул.

    За Кърджали бг вести Несрин Къратлъ споделя, че има два майчини езика. Единият е този, на който й е говорила нейната майка и другия на Майка България.

     Тя е привърженик на изучаването на турски език от децата в смесените райони. Позовава се на Конвенцията за правата на децата и на Декларацията за правата на човека.

    Започва беседите си пред учениците със стиха:

    „Питат ли ме дей зората ме огряла първи път.  Питат ли ме дей земята   що най-любя на света”.


    Обича България и тайно се надява да завърши земния си път тук.

    Георги Кулов
     

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ба
      бай Ставри
      3 -2
      09:51, 25 ное 2017
      Ах тези "права". За тях "горката" Несрин е станала кожа и кокали, сигурно гладува за да имат децата "книжки" на майчин език. Аз задавам един прост въпрос. Какво би се случило при реципрочно действие? Невена, Нели или която и да е българка отиде в Измир или Истанбул и реши да раздава книги на български на изселниците ни там? Безразсъдство ли ще е? И глухите и слепите ще се съгласят, че те /изселниците/ имат нужда от това да се ограмотят на български. Колкото и да се "напъват" турската държава и тайните им служби, децата на българските турци са загубена кауза за тях. Децата предпочитат английски, немски, френски, езиците които ще им отворят врати, а няма да ги капсулират. Нека от редакцията на сайта, да се свържат с госпожа или госпожица Несрин Къратлъ и да и предложат тя като българка, когато е в Турция да дарява книжки и на деца и на възрасни на български език. Все пак и там живеят българи. В случай, че е съгласна редакцията да го публикува, аз и мой приятели /а сигурен съм и доста други хора/ ще осигурим книгите. В противен случай ще считаме, че Несрин Къратлъ извършва целенасочена антидържавна дейност в Република България, а редакцията на сайта и господин Кулов са и помагачи.
      • Ka
        Kadir
        2 -2
        16:23, 25 ное 2017
        Ти отивай и раздавай книжки където живеят Българи например в Молдова много нормално е където живеят Турци да им се раздават книжки на Турски и бъди спокоен
    • 2
      Ст
      Стоян
      2 0
      20:04, 25 ное 2017
      А тези дето гласуват на изборите в България какви са?
    Последни новини