От х:

Днес в x:

Социалдемократите готови да преговарят с Меркел за сформиране на правителство

Германската социалдемократическа партия обяви, че е готова да преговаря с консерваторите от Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел и техните съюзници от Християнсоциалния съюз (ХСС) за сформирането на ново правителство в последен опит за разблокиране на задънената улица, в която изпадна германската политика след провелите се през септември парламентарни избори.

"Социалдемократическата партия е твърдо убедена, че трябва да се проведат преговори. Социалдемократическата партия не е затворена за преговори", изтъкна генералният секретар на партията Хубертус Хайл, цитиран от германските медии.

Решението идва след часове на дебати вътре в партията и в разрез с по-ранните твърдения на социалдемократите, че няма да влизат в никакви преговори за съставяне на управляваща коалиция.

Лидерът на Социалдемократическата партия Мартин Шулц проведе вчера разговори с президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, който е бивш външен министър на социалдемократите и който се твърди, че е убедил Шулц да започне преговори с Меркел.

Все още обаче не е ясно дали втората по големина партия в Германия възнамерява да поднови "голямата коалиция" с консервативния блок на Меркел или ще се съгласи да подкрепя правителство на малцинството на ХДС и ХСС.

Щайнмайер също така призова всички партийни лидери в страната да възобновят преговорите за сформиране на правителство и да се избегнат нови избори на фона на най-голямата политическа криза в Германия от десетилетия насам.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини