От х:

Днес в x:

Българското и македонското правителство заседават заедно

Правителствата на България и Македония провеждат съвместно заседание днес в Струмица. Тема на разговорите ще бъде напредъкът в добросъседските отношения между двете страни.

Очаква се да бъдат подписани десет документа за двустранно сътрудничество във външната политика, инвестициите, енергетиката, отбраната, туризма, телекомуникациите, инфраструктурата и реакциите при бедствия.

Споразуменията са предвидени в Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство, който беше подписан на 1 август.

Преди началото на заседанието министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев ще поднесат венци пред паметника на президента на Република Македония през периода 1999-2004 г. Борис Трайковски.

Предвидена е и церемония за връчване на специализирано превозно средство за хора с увреждания, което е дарение от България за общината в Струмица. В началото на месеца правителството отпусна 70 хиляди лева за закупуването му.

За днес е предвидена и друга съвместна инициатива, на българска територия - министърът на регионалното развитие Николай Нанков и македонският му колега Сухейл Фазлиу ще открият заедно ремонтирания път Старчево-Кърналово-Първомай. На събитието ще присъстват и заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова, представители на агенция "Пътна инфраструктура", областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, кметът на община Петрич Димитър Бръчков.

Общата дължина на ремонтираната отсечка е над 13 километра, а стойността на ремонтните дейности е над 8 млн. лв., които са осигурени от бюджета на агенция "Пътна инфраструктура" за текущ ремонт и поддържане.

Третокласният път III-1084 Старчево-Кърналово-Първомай преминава през селата Старчево, Кърналово, Михнево, Кавракирово, Първомай и е единствената пътна връзка за тези населени места, в които живеят над 10 хиляди души. Пътят е важно направление към траничния пункт "Златарево" и е основна връзка с най-голямата зеленчукова борса в област Благоевград, която реализира продукцията на местни производители и се посещава и от гърци, македонци и сърби.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини