От х:

Днес в x:

Арестуваха високопоставен руски сенатор милиардер в Ница

Високопоставеният руски сенатор и бизнесмен Сулейман Керимов е бил арестуван от френската полиция в Ница връзка с дело за изпиране на пари от данъчни измами, съобщи служител от френската прокуратура.

Керимов е на 21 място в класацията на най-богатите бизнесмени на Forbes, като състоянието му се оценява на 6,3 млрд. долара. Семейството му контролира най-големия производител на злато в Русия - "Полюс".

Милиардерът е в ареста в един от полицейските участъци в Ница. Няма информация колко дълго може да остане задържан във Франция. Няма и официално съобщение какви са обвиненията срещу него.

Керимов е член на Федералното събрание - горната камара на руския парламент, и има дипломатически паспорт и имунитет на територията на другите държави, съобщиха от руското външно министерство. Според френски дипломатически източник, това обаче не пази от наказателно преследване.

По неофициална информация на Ройтерс разследването е за закупуването на няколко луксозни имота на френската Ривиера чрез кухи дъщерни компании. Така Керимов платил по-малко данъци във Франция. Разследването  започнало преди няколко месеца. Тогава местни медиии съобщиха, че полицията проверява как са били купени четири вили на нос Антиб. Само палатът Hier се простира на около 12 000 кв. метра. Подозренията са, че той и другите три имота - Medy Roc, Lexa и Fiorella, са на Керимов. По документи обаче собственик е швейцарският финансист Александер Щудхалтер.

51-годишният Сулейман Керимов е роден като Керимрин Абусаидан хва Сулейман в Дагестан, по националност е Лезгин. От 1999 год. е вицепрезидент на московския "Международен институт на корпорациите". Оттогава се занимава активно с бизнес. през същата година става депутат в Думата, а от 2008 год ечлен на Съвета на РФ. Совета Федерации. пак през 1999 год. Керимов купува акции на "Нафта-Москва" - бившия съветски монополист "Союзнефтеэкспорт". Впоследствие компанията става основен бизнес инструмент на Керимов.

Керимов получи прозвището "Златен", след като през 2005 год. "Нафта-Москва" придоби и успешно продаде две години по-късно 70 % от акциите на "Полиметал", един от най-големите холдинги за добив на злато и сребро. По това време той консолидира и 95 % от акциите на компанията  "Полюс Золото", в съвета на дитекторите на която преди година влизат двамата му сина..

Една от структурите на Керимов е свързана със създаването на най-големия кабелен оператор в Москва, друга - със строителния мега проект Рубльово-Архангельское, известен като Градът на милионерите. И т.н...

   

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини