От х:

Днес в x:

Богата музейна сбирка притежава читалището в Долно Белево

    Богата музейна сбирка притежава читалище "Светлина 1929" в димитровградското село Долно Белево. В нея се съхраняват автентични мъжки и женски носии, мебели и предмети и украшения от бита, свързани с миналото на селото.

    Сбирката е открита през 2005 г. и през годините постоянно се обогатява. Идеята възникнала, след като на читалището било предоставено подходящо помещение. От ръководството му решили да почерпят опит от други читалища и започнали да набират експонаните от жителите на селото.

    Сред най-ценното е сватбена риза, която е на 130 години. Принадлежала на Димана Станчева от Долно Белево. Има и ведрица за отмерване на вино, хромел за мелене на жито, шиник за мерене на реколтата, както и черясло за счукване на сусам.

    Малкият музей разполага и със стан, шевна машина, популярната в миналото диканя, кобилица с менци, подница за печене на хляб, тигани, лъжици и сач за катми. Най-важното е да се опитваме да съхраним миналото и нашите традиции, коментират от ръководството на НЧ "Светлина 1929".

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини