От х:

Днес в x:

Мугабе подаде оставка след 37 г. на власт в Зимбабве

Изображение 1 от 2

    Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе е подал оставка, обяви председателят на парламента на страната, цитиран от "Ройтерс" и "Асошиейтед прес", съобщава Дневник. Парламентарният председател се позова на писмо, изпратено до законодателния орган. Според телевизия "Ал Джазира" досегашният президент обявява, че не иска да изпълнява задълженията на президент и да заема поста, считано "незабавно" от момента на получаването на документа.

    Събитието е безпрецедентно в историята на Зимбабве - страна, която за своите 37 години независимост познаваше единствено него като лидер. То се случва само седмица след като армията завзе властта, за да избегне предаването ѝ от Мугабе към съпругата му Грейс, след като досегашният президент уволни заместника си Емерсън Мнангангуа.

    Според "Ройтерс" и "Франс прес" писмото не посочва нито Мнангангуа (който се завърна в страната), нито друго име като приемник на властта, но парламентът казва, че "работи", за да гарантира, че до сряда Зимбабве ще има действащ лидер.

    Решението на президента прекрати процедурата по остраняването му, започната, след като той отказа да напусне властта, се подкрепя от управляващия Африкански национален съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ). Заседанието за отстраняването му беше насрочено по-рано тази седмица с искане да се разгледа предложение за импийчмънт на Мугабе, който управлява страната от 37 години. На извънредно заседание в неделя управляващата партия ЗАНУ-ПФ първоначално обяви, че отстранява 93-годишния Мугабе от лидерския пост и изключва от редиците на партията съпругата Грейс Мугабе. ЗАНУ-ПФ го обвинява, че е разрешил на съпругата си да "узурпира властта" и изтъква, че той вече не е "във физическо състояние да изпълнява задълженията си."Съгласно член 97 от зимбабвийската конституция Националното събрание и Сенатът можеше да гласува с обикновено мнозинство задействане на процедура по отстраняване на президента. След това се съставя парламентарна комисия за изготвяне на резолюция по импийчмънта, която трябва да се одобри с мнозинство от две трети. Очакваше се процедурата да бъде одобрена, но можеше да се проточи със седмици, след като беше формално започната във вторник.

    До последно, въпреки заплахата от импийчмънт, Мугабе отказваше да подаде оставка. Във вторник обаче той се изправи пред фактическата си изолациуя, след като едва петима министри се явиха на свикано от него заседание на правителството.

    Източник: http://www.dnevnik.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини