От х:

Днес в x:

Изпратихме съобщение до извънземните, с надежда за отговор след 25 г.

Благодарение на усилията на учените, дългоочакваното съобщение от извънземните може да достигне до нас след едва 25 години. Като част от сътрудничеството си със Sónar Festival, тридневен фестивал за електронна музика в Барселона, изследователите изпратиха съобщение до близка планета, с надеждата да получат отговор.

Проектът Sonar Calling отбелязва 25-тата годишнина на фестивала, като обединява музика и наука с надеждата най-после да установим контакт с извънземните. С помощта на програмата METI International, фокусирала се върху изпращането на послания до извънземния интелект и Института за космически изследвания в Каталония, експертите изпратили своето съобщение чрез антeната EISCAT в Норвегия до екзопланетата GJ 273b. Екзопланетата е 2.9 пъти по-голяма от Земята и е отдалечена на 12.4 светлинни години от нас. Тя обикаля около червеното джудже GJ 273.

Това означава, че ако някой живее на въпросната планета, можем да очакваме отговор след 25 години. Звездата била избрана неслучайно, защото е най-близката видима звезда от северното полукълбо, известно с това, че в него се намират потенциално обитаеми планети.

Като част от това първо съобщение -второто е планирано за април 2018 – 18 музиканти били помолени да сглобят 10-секундно аудио послание. Част от творбите на всеки един музикант, както и обяснения за процеса на създаването им са качени в YouTube. Някои като Нина Кравиц отправили послание за мир, докато други като Франческо Лопез включили шифър за разгадаване на земните екосистеми.

Опитите ни да се свържем с извънземните не са нещо ново. Посланието от Аресибо и плочата Пионер са два подобни примера от последните 40 години. Но за разлика от съобщението Аресибо, на което отговор можем да очакваме след 50 000 години, в случая с Sonar Calling отговора трябва да пристигне в рамките на нашия живот.

Ако се притеснявате за това как ще реагират извънземните, когато разберат за живота на Земята, учените ни уверяват, че няма от какво да се страхуваме. “Всяка цивилизация, която би пропътувала разстоянието до Земята, за да ни навреди, вероятно вече е засякла радио и телевизионните сигнали. Не съществува риск сега тепърва да ги известим за съществуването си”, казва Игнаси Рибас от Института за космически изследвания в Каталония.

“Земната атмосфера разкрива доказателства за съществуването на живот от 2.5 милиарда години, благодарение на кислорода във въздуха. Т.е която и цивилизация да се е притеснила от конкуренцията ни, е имала достатъчно време да дойде на Земята и да ни изтреби. За момента това не се е случило” обяснява учения.

Източник: mymodernmet.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини