От х:

Днес в x:

Нова Коледна украса ще краси бул. “Раковски“

Изображение 1 от 2

    Коледното украсяване на Хасково започна. По главната улица край театъра работниците от „Екопрогрес“ започнаха традиционното окачване на млечно-сините лампички, станали популярни като „синьото небе“.

    Коледната украса на бул.“ Раковски“ обаче ще бъде изцяло подновена, разкриха от общинската администрация. И тази година ще има шоу на площада, което ще съпътства празничното запалване на светлините на голямата елха. В програмата са включени и група „Вакали“, които преди две години буквално „взривиха“ празничното настроение на пл. „Свобода“.

    Вечнозеленото коледно дърво- бор или ела, е символ на живота и безсмъртието.
    Традицията да се украсява елха възниква в Германия през XVI век.

    В някои държави приготовленията за Коледа започват още през ноември с украса на пешеходните зони и магазините. 

    Окичването и развалянето на Коледното дърво в традицията до наши дни винаги се е асоциирало с определени дати. Традиционно коледните елхи са били украсявани на Бъдни вечер ( 24 декември) и така започва честването на вечерта, в която се ражда Христос. Разваля се след 12 дни - на 6 януари.

    Любопитните факти разказват, че в Швеция елхата се украсява от бащата и никой друг няма правото да я вижда до раздаването на подаръците. Вместо елха пък виетнамците украсяват клоните на прасковата, в страните от Латинска Америка, коледното дръвче е заменено с палмово и е отрупано с памук, който имитира сняг.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Гр
      гражданка
      17 -12
      15:23, 21 ное 2017
      На кой му пука за коледната украса? Тоя град толкова западна и изглежда толкова тъжно и нещастно, като нас жителите му! Толкова малоумен и слабоумен кмет никога сме нямали- пък си и вярва! Кучетата ще ни изядат по центъра, само още малко да застуди! Иначе здраве за всички ни и Бог да пази семействата ни!
      • Го
        голям праз
        14 -4
        15:50, 21 ное 2017
        Каквато и украса да сложат, няма да избягат от недоволството на хората. Никой не харесва тоя заспал кмет и некадърните общинари - съсипаха Хасково, който все повече заприличва на село. И проявите им са тъпи, безидейни, вяли и остарели - като кмета. Затова не ни залъгвайте с нови украси - те няма да съживят умиращия град и няма да променят мнението на хората за Беливанов. А то е като за един заинатил се стар и немощен човек, който не знае и не може да бъде истински стопанин на тоя град.
    • 2
      Дя
      Дядо Коледа
      3 -4
      15:26, 21 ное 2017
      Пак ли Вакали?
    • 3
      Ми
      Милена
      12 -6
      15:39, 21 ное 2017
      Нова украса - супер!Трябва да има коледен дух и коледно настроение!Вие за вкйщи не си ли купувате всяка година по нещо ново!Адмирации за Общината за чудесното решение!Дано и елхата да бъде с нова и по-богата украса!
    • 4
      Миленче тебе какво те ткопли елхата топлината е в търбуха ако ти е празен търбуха като на циганетата и елхата не те топли търбуха меленче търбуха там е истината
    • 5
      Ва
      Валентин - зарезан
      4 -1
      21:47, 21 ное 2017
      Да питам търбуха на екопрогресивния щерю дали е пълен вероятно да пълни щерко пълни щото идвма време и на изпразване
    Последни новини