От х:

Днес в x:

11 °C

В МБАЛ Хасково спасяват при инсулт с инжекция до 3-ия час

Хасковската болница е в пълна готовност за прилагане на лечение на исхемични мозъчни инсулти чрез използване на новия метод венозна тромболиза, който представлява инжекция. Това заяви директорът на МБАЛ-Хасково д-р Георги Гелов. Той поясни, че още миналата седмица са доставени две ампули в Неврологично отделение и е създадена организация сред медиците в отделенията, които имат отношение по подготовката на пациента, покосен от мозъчен удар.

До вчера обаче в болницата не беше приет пациент с инсулт, който да отговаря на необходимите условия за прилагане на венозна тромболиза. Покосеният от заболяването трябва да бъде отведен в лечебното заведение не по-късно от третия час от появата на първите симптоми, в противен случай прилагането на венозна тромболиза е неефективно, категорични са специалистите. Заради това при инсулт е необходимо пациентът незабавно да бъде откаран в болница, независимо дали с линейка или със собствен транспорт, с което би се спестило време за започване на адекватно лечение за болния. „Загубата на време е загуба на мозък“, казват медиците.

Специалистите са категорични, че инсултът може да се разпознае по няколко отличителни симптома – пареза или парализа на крайниците, нарушения в говора. След прилагане на тромболизата, близо 1/3 от пациентите след 7-мия ден се изправят на крака, въпреки че са били приети силно инвалидизирани. Лекарството разбива запушванията в кръвоносните съдове и възстановява кръвообращението в засегнатата зона.

През миналата седмица през Неврологично отделение са минали между 10 и 15 пациенти с мозъчен инсулт, но те не са били подходящи за поставяне на инжекция – някои от тях са постъпили след 4-тия час, други пък имали съпътстващи заболявания, които са противопоказни за поставянето й, казаха от хасковската болница.

Венозната тромболиза се прилага в България от 2006 г. Пионери в тази област са МБАЛ-Шумен и УМБАЛ „Света Анна” в София. Преди около месец двама специалисти от лечебните заведения - д-р Ивайло Петров и доц. Росен Калпачки, д.м. изнесоха лекции пред колегите си в Хасково и споделиха добри практики. Така чрез размяна на опит хасковската болница има готовност за прилагане на новия метод за лечение на мозъчен инсулт, който според статистиките е най-честата причина за смърт в България.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Бр
    браво
    23 -3
    09:14, 21 ное 2017
    Поздравления за хасковската болница.
  • 2
    Ст
    Стефка
    22 -1
    10:07, 21 ное 2017
    След 10 годишно лечение в други болници в бг по този метод дойде ред и в Хасково да се прилага, дали е за поздравления?
    • Pe
      Pesho
      4 -5
      10:59, 21 ное 2017
      Хората от милони години станаха от маймуни хора, ти чак днес, дали си за поздравления!?
    • Ee
      eeee
      4 -2
      12:56, 21 ное 2017
      Можеха и сега да не го направят. Хубаво е че вече има такава организаци, нищо че сме закъснели.Поне от сега нататък потърпевшите ще имат този шанс.
  • 3
    Бо
    Болен
    0 0
    13:48, 21 ное 2017
    Кои са съпътсващите заболявания, които са съпътсващите заболявания, противопоказни за поставянето на тази инжекция?
  • 4
    Па
    патил та препатил
    2 0
    14:48, 21 ное 2017
    Що се лъжем бре хора!Хс. болница е пълна с некадърни доктори.Като почнеш от Гелов.Що хора умориха и що хора осакатиха.Отврат.
    • Ка
      Катя
      1 0
      16:22, 21 ное 2017
      Ти разбираш ли че в такива случай времето е от първостепенно значение. Да, разбирам те че се съмняваш в хасковските доктори, НО все пак ако нещо се случи е по-добре да знаем че хасковските доктори могат да реагират в рамките на един час!Защото в такива случай трябва изключително много да се бърза.Смяташ ли че ще можеш да отидеш до Шумен(където са напраед с това) през зимата като е паднал сняг например?
Последни новини