От х:

Днес в x:

„Не“ на агресията в „Училище за живота“

Като една от проявите за патронния празник на СУ „Петко Рачов Славейков“ и в съответствие с програмата за публични изяви по проект „Твоят час“ учениците от клуб „Училище за живота“ с ръководител Мариана Атанасова проведоха изключително интересна и много полезна среща с инспектора от Детска педагогическа стая Вяра Алексиева. Участниците от клуба са в осми клас, вече в тийнейджърска възраст, в която имат нужда от допълнителни познания за нещата от живота, които не се изучават като учебни предмети.

Основна тема на срещата беше агресията в училище и извън него, тормозът във всичките му измерения и начините за противодействие срещу него, за жертвите и насилниците. Вяра Алексиева разясни на учениците основните елементи от Наредбата за поддържане и опазване на обществения ред в община Кърджали, които касаят пряко учениците - спазване на вечерния час от малолетни и непълнолетни и глобите, налагани на родителите при неспазването му, носене на документи за самоличност, действия при нападение или кражба и др.

Акцентирано бе и върху опасностите, произтичащи от явления като сводничество и трафик на хора. Вниманието на учениците бе насочено и към вредата от употребата на наркотични вещества и бяха запознати с мерките, които служителите от полицията предприемат срещу разпространението им в региона.

Най-голямо внимание всъщност бе отделено на превенцията на злоупотребата с наркотични вещества и тормоза в обществото. Защото най-ефективната защита е добрата превенция. Колкото повече са информирани учениците от достоверен източник, а не от непроверена информация в Интернет и приятелския кръг, толкова по-неподатливи биха били на вредни изкушения. Това е и идеята на Мариана Атанасова при създаването на клуба, финансиран по проект „Твоят час“.

Интересните теми и срещи с представители на различни институции ще продължават през цялата учебна година.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини