От х:

Днес в x:

Наши деца отново с награда от Пловдивската митрополия

3 деца от община Първомай бяха класирани на призови места на IV Национален конкурс, посветен на християнския празник „Въведние Богородично“ – Ден на християнското семейство и православната християнска младеж.

Сред отличените отново е Виктория Николаева. Те е класирана на първо място със стихотворението „Богородичке малка“. Вики е ученичка в 6 клас на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“.

Теди Митева е класирана на второ място с есето „Въведение Богородично“ , а нейната съученичка от 4 клас на ОУ „Христо Ботев“ – село Градина, Анелия Иванова получи втора награда за стихотворението  „Малката Дева Мария“.

Трите момичета са ученички на преподавателката по Религия Мария Личева.

Церемонията по награждаването се състоя в енорийския просветен център на храм „Св. Петка“. Тя бе предхождана от молитва, прочетена от първия викарий на Пловдивския митрополит Знеполски епископ Арсений и свещеници от храма. Щастливите деца заедно с  учители, родители и придружаващите ги приятели и близки бяха благословени от епископа. Той говори за чистотата на детските сърца, вдъхновеното им творчество и  вярата им и това направи събитието още по тържествено и емоционално.

Като председател на журито, епископ Арсений отправи благодарност към всички 323 участници в конкурса на възраст от детската градина до 11 клас и ги посъветва да са отворени винаги сърцата им за Богородица и вярата, да се държат в доброто, да бъдат послушни и благодарни на родилите си, учителите и родината, с притежание на всички добродетелите.

Членове на литературното жури бяха Красимира Вътева – учител по БЕЛ и богослов, д-р Камелия Славчева – преподавател по методика на литературата в ПУ „П.Хилендарски“ и Недка Чолакова – завеждащ в културно – просветния отдел в Митрополията.

         След ритуала в храма, в  залата на  енорийския просветен център на храм „Св. Петка“ беше изпълнена музикална програма – поздрав към отличените и техните учители, с участието  Детски хор към храм „Св. Николай Чудотворец“  в Смолян и учениците по фолклорните от СУ„Любен Каравелов“.

     В конкурса на тема „Въведение Богородично“ са участвали с рисунки, стихотворения и есета 323 деца от цялата страна, обяви Недка Чолакова, все повече деца успяват да се вдъхновят от целите на конкурса  - да изразят чувствата и вълненията си по повод християнския празник,  да  вникнат в ролята на семейството, което възпитава децата си във вяра, благочестие, почит и уважение към родителите, както и към малката Мария - Света Богородица.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини