От х:

Днес в x:

ДПС против увеличението на минималния осигурителен доход на земеделските производители

Изображение 1 от 2

    Общините от региона се обявиха за обща политика в областта на земеделието

    ДПС настоява правителството да оттегли предложението си за драстичното увеличение на осигуровките на земеделци и тютюнопроизводители. Това стана ясно след срещата на представители на ДПС със земеделските производители в региона, състояла се по инициатива на Областния съвет на ДПС. На нея участие взеха зам.-председателят на ДПС и кмет на Кърджали инж. Хасан Азис Кърджали инж. Хасан Азис, народните представители от ДПС Ерол Мехмед и Адлен Шевкед, областният лидер на Движението Изет Шабан.

    Срещата - дискусия събра на едно място десетки представители на бранша, които имаха възможност да поставят лично своите въпроси пред народни представители, кметове на общини и председатели на общински съвети. Тук бе и директорът на НАП-Кърджали Елван Гюркаш.

    „ДПС е категорично против заявеното намерение на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ за драстичното увеличение от 300 на 480 лв. минималния размер на осигурителния доход на регистрираните земеделски производители“, каза народният представител Адлен Шевкед. По думите й, голяма част от средните и малките производители живеят на прага на бедността, а увеличението на осигуровките им ще ги принуди да се откажат от сектора.

    „Единствено депутатите от ДПС в Народното събрание се обявихме против безумното предложение. Вярвам, че ще успеем да защитим земеделските производители и вносителите ще се откажат от недалновидното си предложение“, посочи тя. Предложението на ДПС е за минимално увеличение от 300 на 330 лв.

    Според колегата й Ерол Мехмед този акт е посегателство върху хляба на земеделските производители. „От ПГ на ДПС внесохме също законопроект, който предлага преизчисление на всички пенсиите. Предложението ни е съотношението между ръста на осигурителния доход и ръста на потребителските цени за предходната година от 50/50 да стане 75/25.

    „Управляващите много бързо забравиха своите предизборни обещания да бъдат увеличени пенсиите. В проектобюджета на държавата са предвидени 2 милиарда лева излишък. За дългоочакваната от пенсионерите мярка ще са необходими не повече от 290 милиона лева“, бе категоричен Мехмед.

    На форума бе взето решение за въвеждане на обща политика на общините от региона в областта на земеделието. „Кметове на общини и председатели на общински съвети, заедно с експерти ще обсъдим възможностите за общи действия във връзка с отдаването на земи от Общинския поземлен фонд“, каза инж. Хасан Азис.

    Фермерите от Кърджали бяха запознати и с актуалните мерки от Програмата за развитие на селските райони.  

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини