От х:

Днес в x:

23 двойки отпразнуваха масова златна сватба в Харманли

    „Любов“. Така с една дума Петра и Делчо Баневи от Харманли описват 50-те години, през които са семейство. Двойката отпразнува днес своята златна сватба, а на празника беше заедно с още 22 семейства свои съграждани.

    В навечерието на Деня на християнското семейство, който се отбелязва на 21-ви ноември, по традиция местният Демократичен съюз на жените събра за 17 път беловласите харманлийци с половинвековна семейна история. Всички те са минали под венчило през 1967 година. Съпредседателките на Съюза Диляна Комитова и Надежда Колева са двигатели на масовото събитие. “Това е една възстановена традиция, която е съществувала в Харманли през 80-те години на миналия век. Голямата златна сватба е жест не само на внимание, но и на признание за компромисите, направени от тези двойки през дългия им съвместен живот“, казва Комитова. А за Колева, която има зад гърба си 20-години брачен опит, най-интересното в общуването с навъртелите 50 години семеен стаж е каква е рецептата за семейното щастие и може ли да съществува то след толкова много години. А отговорът идва мигновено от семейство Баневи. “Много се радваме днес и сме много щастливи“, казва Петра. Тя признава, че дълголетието им в брака се е крепяло на съпруга й - на неговата скромност и уважението, което е проявявал към нея през годините.

    Мъжът й Делчо пък си спомня за първата им среща. Запознали се във влака и любовта им пламнала от пръв поглед. На последната гара се разбрали да се видят, а само след два месеца и половина вече били семейство. Оттогава са неразделни. Казват, че през съвместното им пътуване от 50 години насам винаги са били в една посока. „Любовта не остарява, макар на млади години е една, а на стари - друга. Най-пламенна е тя по средата на живота. Но най-хубавото в един живот са децата“, казва Делчо Банев.

    Две дъщери, двама зетя, трима внука и една правнучка, са заформили днес семейното им гнездо.

    Баневи са тройно по-щастливи през 2017 година, защото фамилията им празнува през тази година всъщност троен семеен празник. Освен, че Петра и Делчо навършват 50 години от съвместния си живот, голямата им дъщеря чества 30-та годишнина от сватбата си, а малката е вече 20 години семейна.

    На масовата златна сватба днес Баневи старши получиха от децата си ввълнуващ подарък. Дъщерите им, първородният им внук Борислав и най-малките наследници на фамилията - 7-годишният внук Давид и правнучката Теофана, която е само на 1 годинка, ги изненадаха пред всички и Петра получи своя булченски букет, отново след 50 години.

    Празникът мина с много настроение. За всички от голямата златна сватба имаше юбилейна торта от организаторите. За благоденствие и здраве водосвет отслужиха отец Живко и отец Георги.

    Всички двойки получиха от депутата Николай Динков по бутилка червено вино с пожеланието да я отворят заедно при добър повод.

    А от позицията си на дългия опит на младите двойки, които сега взимат решението си да тръгнат заедно по съвместния път на семейството, Петра и Делчо пожелават: Да мислят по-трезво, да гледат винаги напред, да са упорити и да са по-весели. А от грешките да не се притесняват, защото, казва Делчо, “Ако няма грешки, животът няма да е интересен“, но добавя, че пък прошката трябва да идва винаги от сърцето.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ма
      мастикаджия
      2 -8
      18:17, 20 ное 2017
      Масите много празни ,бе!Барем по едно кисело мляко... Виж коментара
    Последни новини