От х:

Днес в x:

Как да бъдем по-убедителни, според науката

Без значение дали трябва да накарате партньора си да свърши къщната работа или колегата си да подкрепи последната ви идея, убеждаването и манипулирането отнемат много време.

Дали науката не би могла да предложи някои хитрини, за да накараме хората да направят това което ни се иска? Трудно е, но 30-годишни психологически изследвания подсказаха някои методи, които си струва да бъдат пробвани.

Използвайте тялото на събеседника срещу него

Предстои ви среща? Може би трябва да го заведете на филм на ужасите. Една популярна теория в социалната психология твърди, че хората понякога не тълкуват правилно усещанията в тялото си.

Например когато сте разтревожени, сърдечният ви ритъм е ускорен, но същото важи и когато сте развълнувани.

Психолозите решили да разберат дали би било възможно да използваме тази идея, за да манипулираме други хора, като ги накараме да си мислят, че изпитват определена емоция – например да ги накараме да вярват, че ускореният сърдечен ритъм е резултат от привличане, а не от страх.

В рамките на изследване привлекателна дама стояла върху висок въжен мост над дълбоко дефиле и молела мъже минувачи да спрат за момент, за да попълнят въпросник.

Същата молба отправила и към други мъже, върху обикновен мост (който не предизвиквал страх).

Накрая им казала да и се обадят, ако имат по-нататъшни въпроси относно изследването.

Интересното е, че жената получила много повече обаждания от мъжете, които срещнала на високия въжен мост.

Подобни проучвания установили и, че мъжете определят жените за по-привлекателни, когато са били инжектирани с адреналин (на тях самите им било казано, че става въпрос за витамини), когато са уплашени, правят физически упражнения или слушат записи, създанени, за да предизвикат шок.

Предполага се, че ефектът при жените е същия.

Реципрочност

Ако искате да получите нещо от някого - трябва вие самите да им дадете нещо.
Правилото за реципрочността описва начина, по който хората се чувстват (често силно) задлъжнели на човек, който им е подарил нещо или им е свършил услуга, докато не му се отплатят.

 Благотворителността използва този принцип, за да увеличи даренията от десетилетия: осигуряването на скромен подарък преди даряването, може да увеличи размера на дарената сума до 75%, тъй като подсъзнателно задължава човека да даде нещо в замяна.

 Все пак с тази стратегия трябва да се внимава. Осигуряването на външни стимули (като подарък), когато се опитвате да получите нещо, всъщност може да попречи на даряването в определени ситуации - особено що се касае за благотворителното дарение.

 Това е така, защото получаването на нещо в замяна, може да подкопае присъщите алтруистични мотиви за даряването.

Използвайте интелигентен език

 Друг начин да заблудите някой, е да подберете внимателно думите си. Например, при спор изборът ви на местоимения може изненадващо да повлияе на това как хората реагират на нещата, които казвате.
Използването на изявления, започващи с "вие" ("трябваше да сте завършили този отчет") ще предизвикат по-голям антагонизъм у получателя, в сравнение с изявления, започващи с "Аз" (напрегнат съм, защото докладът не е готов").

 Това е така, защото премахването на "вас" премахва обвинителния елемент.
Друг лингвистичен трик е да използвате съществителни, вместо глаголи, когато обсъждате резултата, който искате да постигнете.

 В едно проучване хората били попитани "доколко важно е за вас да бъдете гласоподавател в утрешните избори?" срещу "доколко важно е за вас да гласувате на утрешните избори?" Думата „гласоподаватели", подчертава самоличността на човек.

Оказало, че хората, наречени"избиратели" е с 11% по-вероятно да гласуват на изборите на следващия ден, в сравнение с тези, които били попитани за"гласуването".

Съществуват и различни други трикове, за които се смята, че увеличават доверието на хората към вас, като например леко наподобяване позата на тялото на събеседника, гледане право в очите и по-честа употреба на името му.

Използвайте различни награди и наказания

Дали вашият любим човек се нуждае от "преразглеждане на поведението си"? Може би не използва килимчето за баня правилно?
Всички знаем, че можем да увеличим вероятността някой да направи нещо, като го възнаградим, или да я намалим чрез наказание.

 Но психологията показва, че за продължителна манипулация, е най-добре да не възнаграждаваме или наказваме всеки случай на подобно поведение.

 Така че, ако искате някой да продължи да прави нещо (или да спре да го прави), може просто да промените графика, по който раздавате награди или наказания, за да постигнете максимален резултат.

Подобна стратегия буди страх: "ще има ли наказание, няма ли да има". При нея несигурността кара хората да се учат по-бързо и да поддържат поведението си по-дълго, след като наградата или наказанието бъдат премахнати.

Помолете за нещо, от което нямате нужда

 Голяма част от изследванията сочат, че ако се опитвате да получите нещо, бихте могли да си помогнете значително, като помолите за нещо друго, от което всъщност не се нуждаете.
Този метод е свързан с факта, че след като дадено лице се е съгласило на много малка молба, то е по-склонно да се съгласи и с друго много по-голямо искане.

Предполага се, че това се случва, защото хората използват своето собствено поведение като намек за вътрешната си нагласа.
Тъй като събеседникът не е подтикван външно да се съгласи, неохотното му съгласие се дължи на положително отношение към молещия се или към проблема.

 Ефектът се запазва дори когато второто искане е напълно различно или когато е отправено от друго лице.

Смята се, че първото "да" променя склонността на индивида да отговори утвърдително на нещата като цяло.
От друга страна, ако поискате нещо извънредно голямо, на което човек никога не би се съгласил, всъщност увеличавате шансовете си за съгласие на второ по-скромно искане.

 Това може да бъде и форма на реципрочност: помоленият човек, е принуден да направи компромис, в отговор на отстъпката, която молещият прави.
Накратко, социалната психология може да не промени живота ви ... но би могла да ви помогне да получите последната бисквита.

Източник: theconversation.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини