От х:

Днес в x:

Викат национален консултант в хасковското АГО за бебе, родено 900 грама

    Между 10 и 12% от новородените в хасковското АГО бебета са недоносени, заяви началникът на отделението за новородени и недоносени деца към МБАЛ-Хасково д-р Надя Вачева. Тя допълни, че и в страната тенденцията е сходна.

    До момента в Акушеро-гинекологичното отделение са се родили 750 деца. Днес, когато се отбелязва Световния ден на недоносените деца, в отделението за недоносени имаше 8 бебета. Сред тях с най-малко тегло се е родила малката Ана, която се появила на бял свят на 27 септември, в началото на седмия месец и била едва 900 грама. Повече от месец и половина медиците полагат усилия да стабилизират детенцето. В ранния следобед днес пристигна и национален консултант от Пловдив във връзка със състоянието му. 

    В сравнение със същия период на миналата година процентът на преждевременно родените е приблизително същия. Отглеждането на такива деца обикновено изисква полагане на специални грижи. Най-често бебето трябва да остане в кувьоз до достигане термина на раждането му, казват специалистите.

    Причините за преждевременно раждане обикновено са комплексни – могат да бъдат от страна на майката или от страна на плода. Най-често това са заболявания на майката като високо кръвно, инфекции, прекалено голяма или прекалено малка възраст на родилката. С цел да се предотврати преждевременно раждане е необходимо всяка бременна жена да посещава редовно женски консултации, при които вариантът да се приложи лечение е по-голям.

    Тази година няма починали бебета в АГО-Хасково, каза още д-р Вачева.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини