От х:

Днес в x:

Нимфеумът край Каснаково - част от разкоша в частното имение на знатен тракиец

    Изящна статуя на Изида и мраморна глава на сатир са допринасяли за разкоша на богатото имение край Каснаково. Това са част от най-ценните находки, на които са се натъкнали преди около месец археолозите при работата си в зоната на Светилището на Нимфите и Афродита край село Каснаково.

    Проучванията на един от най-красивите културно-исторически обекти в Хасковски регион се водят вече 10 години от гл.ас. д-р Веселка Кацарова от Националения археологически институт с музей – БАН.

    Тазгодишните 20-дневни разкопки на поляната в северната част от извора са за 4-ти сезон и находките наистина си заслужават. Археолозите са проучили голяма сграда с мозайки и огромни помещения със стенописи, за която имат до момента най-обща представа за обема и параметрите. Проучването върви все още в западната половина на сградата, дори не са разкопани и 50 % от нея.

    Зданието е съществувало някъде от средата на 2 в. до началото на 4 в. Според доц.Кацарова, най-голямото от помещенията, което е било от над 100 кв.м., е централното. Там са намерени остатъци от геометрична мозайка, покрай зидовете си е било изпъстрено с бордюр с мраморни камъчета -2 на 2 см. В него са се извършвали срещите на собственика на вилния комплекс със зависими от него хора или по-високо стоящи в йерархията.

    Археолозите предполагат, че откритата на сатира, част от статуя с размер около 1,6 м, е била поставена в триклиниум или нещо като вътрешен двор на имението, където са се правили пиршествата. По онова време те не били просто запои, а важни форуми, на които са се взимали стратегически решения. Вероятно заедно с тази на сатира, е имало и още статуи, наредени в полукръг. Този екстериор допринасял за уюта в обстановката, в която собствениците на имението са посрещали своите знатни гости. Но полукръговата подредба на статуите е подвела навремето проф. Иван Венедиков, който е работил на обекта преди около 40 години, да смята, че се е натъкнал на театър. Професорът не е правил сериозни проучвания, а само е регистрирал находката. При задълбочената настояща работа сега, екипът на доц. Кацарова е убеден, че става въпрос за разкошна сграда. Функционирала е в блясъка си за около 150 години, след което в първата половина на 4 в. Вече зад изоставените й и доста разрушени стени се настанява някакво бедно население, а тяхното битуване е нанесло допълнителни щети, разказва д-р Кацарова. Главата на сатира, например, археолозите открили в яма със животински кости, което показва, че за бедните обитателите изящната скулптура не е имала никаква стойност. “Намерихме я в ямата с остатъци от кости на животни и храна, изхвърлена буквално като боклук.“, казва археоложката. Открити на това място са и мраморни колони -част от архитектурата на сградата.

    Новите находки подковават тезата на доц.Кацарова, изказана още в първите й проучвания край Каснаково, че става въпрос не просто за светилище от Римската епоха, в смисъл на регионален център или пък за място, на което местното население се е събирало, или за култов център, а за богато частно имение. „Продължавам да смятам, че става въпрос за частно имение и всъщност култа към нимфите и Афродита е бил почитан в рамките на едно много повлияно от еленската култура семейство, което означава, че е било много високо в йерархията, за да има достъп до културата на онова време. Този човек е имал сериозна възможност да поръчва и да пазарува, това което е било най-доброто качество за времето, в което е живял.“

    Главата на сатира е направена от качествен мрамор и с майсторство. “Това е произведение на майстор, който със сигурност не е местен. Не е направено занаятчийски , а от скулптур. Това отново идва да покаже, че човекът, който е притежател на това имение и имал изключителни финансови възможности, бил е изключително влиятелен човек в Тракия по времето на Римската епоха“. А това означава,че край днешно Каснаково някога е имало частно имение. „Обикновено със статуи са украсявани и публични и обществени сгради в центъра на големи градове, които са били спонсорирани от най-влиятелните, на -богатите хора от града, от провинцията или на имперско ниво. А факт е, че тук говорим за частно имение. Това означава, че собственикът е имал достатъчно средства да направи за себе си един малък град над река Банска.“

    Повечето от находките находките от тази есен са в процес на почистване. Главата на сатира е намерена в много тежко състояние- горяла е вторично при пожар. Статуята на Изида е намерена в много по-добро състояние. Заедно с постамента тя е висока 80 см. Открита е без главата и ръцете. Но въпреки това екипът е категоричен, че става въпрос именно за Изида. „Имаме специфично изобразяване в гръко-римски стил на облеклото на богинята, което е характерно единствено и само за нея-с хитон, със специфичния възел на Изида, преметнат върху гърдите. Статуята е много красива в много добра изработка. От прегледаните паралели на паметника, това е един от най-красивите прототипи на изобразяване на тази богиня“, казва доц. Кацарова.

    С подобни статуи се гордеят световни музеи, като Капитолийския в Рим, Музея за история на изкуствата във Виена. Преди две години при разкопки в Стоби, Македония, е открита подобна. Още една има и в Мала Азия, в град Хеараполис.От днес и Димитровградският музея ще е горд притежател на такава статуята на Изида. Като част от фонда му ще е и главата на сатира.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Последни новини