От х:

Днес в x:

Нинова вън от парламента за едно заседание

След скандал, председателят на парламента Димитър Главчев изгони от пленарната зала лидера на БСП Корнелия Нинова и колегата й Антон Кеутев, съобщи NOVA. Наказанието на Нинова е за едно пленарно заседание, а колегата ѝ Антон Кутев  е отстранен за две. Главчев обяви, че Нинова е оскърбила институцията на Народното събрание.

Причина за скандала стана декларация на Нинова, която тя прочете от парламентарната трибуна.

„Той твърди публично, че в българското Народно събрание има хора, които се занимават с наркотрафик и купуват гласове от затворници и вие оправдавате това. Констатирам и не е наша работа, но моля да се замислите защо заради този човек се подлагате на това самоунижение. Нямате ли достойнство на народни представители, които същият този човек е наричал безделници. Цитирам премиера, който каза, че сме безделници”, заяви лидерът на БСП.

„Не позволявате ли по този начин да бъдат издавани присъди предварително, подобна на тази, която Цветанов произнесе срещу лекарите и България беше осъдена затова и целият български народ плаща за това. Какво е това? Тотално нарушаване на принципите на правовата държава, в която никой няма право да издава присъди, докато българският съд не се произнесе. Защо позволявате на български министър-председател, който и да е той, тотално да руши институциите?“, попита Нинова.

В този момент Димитър Главчев я прекъсна и заяви, че ще я изгони от залата, като посочи, че тя не може да говори каквото си иска, дори в декларация от името на парламентарната група на БСП.

„Не сте на пленум на БСП. Уважаеми колеги от БСП, заемете си местата. Г-жо Нинова, напуснете залата, не сте на пленум на БСП“, каза Главчев. В крайна сметка той прекъсна заседанието за 10 минути и свика извънреден председателски съвет.

Кутев беше изгонен, след като се изправи в защита на Нинова и поиска оставката на Главчев.

Малко по-късно парламентарната група на БСП реши да напусне днешното заседание и обяви, че започва събиране на подписи с искане за оставката на председателя на Народното събрание.

„Искането за оставката на Димитър Главчев не е коментирано. Смятам, че той се справя много добре. Нямаме абсолютно никакви основания да променяме позицията за твърдостта му като председател на Народното събрание. Придържа се към правилника, винаги когато има правна възможност, взима отношение“, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

Според него в декларацията на БСП имало обиди към парламентарната група на ГЕРБ, премиера Борисов и министерския съвет. Цветанов обясни, че има процедура, по която може да се иска отмяна на наказанията на Нинова и Кутев, но такова искане до момента не е постъпило.

Източник: vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини