От х:

Днес в x:

Д-р Бакалова: И 20-годишни да се проверяват за рак на гърдата, болните все повече

Броят на заболелите с рак на гърдата в Хасково се увеличава през годините. Това сподели началникът на Отделението по образна диагностика в МБАЛ – Хасково д-р Милена Бакалова по време на стартиралите в болницата безплатни изследвания. Тя заяви, че в отделението в предишни години са били диагностицирани по двадесетина новооткрити случая на пациентки с коварното заболяване, докато през миналата година броят им се повишил с около 5 или с 25 процента. На пръв поглед увеличението е незначително, но като се има предвид тежестта на заболяването, говори за значимост, коментира лекарката. Преди време е бил открит карцином на гърдата и при млада жена – на 33-години.

Именно затова личната профилактика е най-важна. Никой не е застрахован, но шансът за лечение е по-голям, когато заболяването е установено навреме, категорична е д-р Бакалова. Самопрегледът може да се прави веднъж месечно, като жената може да си опипа сама гърдите, при което евентуално да се появят новооткрития и това да бъде „червена лампичка“ да отиде на преглед. Личната профилактика трябва да започне още от 20-годишна възраст и дори при малки съмнения е желателно да се търси специалист, категорични са медиците.

В полза на профилактиката са и стартиралите безплатни изследвания за рак на гърдата в хасковската болница - мамография и ехомамография. Те са по съвместната програма „Бъди до мен“ на фондация „Една от 8“ и компания за козметика. Предназначени са за жени от 20 до 60-годишна възраст. Те се извършват по предварително записване, което вече приключи. Изследванията започнаха от началото на седмицата, като в понеделник и вторник са минали 20 жени. 3 от тях са на възраст до 40 г. и са минали през ехомамография, останалите – мамография, което е образен метод, при който с ниска доза рентгеново лъчение се визуализират тъканите на млечната жлеза.

Мамографиите вече стават важен профилактичен преглед. Съветваме жени между 40 и 50 г., дори и здрави, да направят първата профилактична мамография, резултатите се запазват като база за сравнение. След 50 г. профилактиката е на всеки 2 г. с мамографии.

„Ако мамографията носи 60% диагностична стойност, ехографията и нейната диагностична стойност също е толкова. Събрани двата метода заедно ни дават почти 100% диагностична точност, казва д-р Бакалова.

При прегледите не са диагностицирани заболели жени. При една от пациентките – 55-годишна жена от Хасково се появили съмнения за туморни образувания, но при сравнения със стари снимки, се оказало, че не е патология.

При индивидуално посещение при лекар изследванията струват 25 лева, което може да гарантира някакво спокойствие, че дадена пациентка не е носителка на коварната болест. Според статистиката за 2015 г. в страната от нея са починали 1059 души, а 1262 са новорегистрирани. Онкозаболяванията са една от основните причини за смъртност не само в България, но и в целия свят, казват онколозите.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Fs
    Fsfs
    2 0
    10:43, 16 май 2018
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 2
    Go
    Gost
    2 0
    11:28, 16 май 2018
    Ужасен човек е др Баталова
    • Бо
      Боби
      1 0
      19:16, 16 май 2018
      Личи си
Последни новини