От х:

Днес в x:

Работещите в димитровградската болница още с непълни заплати, набелязаха мерки

    Мерки за стабилизиране състоянието на МБАЛ "Св.Екатерина" бяха набелязани на среща в Общината днес. На нея присъстваха ръководството на болницата, кметът Иво Димов, шефът на Здравната комисия към ОбС д-р Митрушев, главният финансист на общината Татяна Ванчева, главният юрисконсулт на администрацията Димитър Гавазов, както и представители на синдикатите в здравното заведение.

    По инициатива на последните на 23 октомври работещи в МБАЛ изразиха своето недоволство от непълното получаване на работните си заплати от 2015 година насам. И към момента заетите там не са получили пълните си възнаграждения, стана ясно на срещата.

    "И следващия месец, два медиците няма да получат пълните си възнаграждения. Това, което е акумулирано като процент неиздължени заплати ще бъде дадено на по-късен етап, след като рефинансираме дейностите по кредита", заяви кметът Иво Димов.

    Допълни, че рефинансиране на съществуващия кредит в размер на 1 500 000 лв. е една от заложените мерки за стабилизиране на МБАЛ. Така с допълнителната сума от 700 000 лв. ще се покрият текущи задължения и ще се освободи ресурс за изплащане на пълните заплати на персонала. Към момента дължимата сума към работещите е в размер на 260 000 лв. 

    Сред заложените мерки са и усвояване на кредита за разплащане на просрочени задължения и удоволетворяване претенциите на кредиторите по предварително съгласуван със собственика план. Набелязано бе още, Общината да продължава да подпомага болницата със субсидии до 300 000 лв. годишно.

    Предвижда се и учредяване на фонд за събиране на средства от продажба на активи с цел стабилизиране на здравното заведение. Последната мярка включва структурни промени в здравното заведение.

    Димов заяви, че срещата е била ползотворна и увери, че Общината ще продължи и през следващата година да помага на здравното заведение.

    Управителят на МБАЛ в оставка д-р Матей Матеев увери, че набелязаните стъпки за стабилизиране не са под натиска на протестиращите, а са предвидени от края на лятото. "Това разбира се, няма как да стане без помощта на кмета и Общинския съвет", каза Матеев. Според него, до края на зимата положението в болницата ще се подобри.

    Шефът на здравната комисия към Общинския съвет д-р Вълчо Митрушев заяви, че за него е от първостепенно значение запазването на здравното заведение. "Тази даденост, която има нашата болница като сграден фонд е нещо уникално, имаме подкрепата на кмета, всичко възможно ще направим набелязаното като мерки да го реализираме", бяха думите на д-р Митрушев.

    Представителят на синдикатите и главна медицинска сестра в МБАЛ Златка Генчева заяви, че работещите в болницата очакват да бъдат удоволетворени от работата си. Тя допълни, че резултатите от днешната среща ще бъдат коментирани със синдикатите в болницата и ще се реши дали ще бъдат предприемани някакви действия.

    Припомняме, че в деня на протеста на заетите в здравното заведение стана ясно, че управителят д-р Матеев е подал оставка, Общината обяви, че ще съди Здравната каса, а Инспекцията по труда започна проверка в МБАЛ "Св.Екатерина".

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини