16 °C

Бездомник посреща втора зима в запустял склад без ток и вода

63-годишният бездомник Петко Ганев посреща втора зима в запустял бивш тютюнев склад без ток и вода на ул. “Георги Кирков” в Хасково. Мъжът е без работа, с тежко сърдечно заболяване, за което чака решение от ТЕЛК.

Преди години се развел и оттогава животът му тръгнал стремително надолу. Жилището, в което живеел със семейството, останало за бившата му съпруга и двете деца, а Петко останал на улицата. Докато бил здрав, работел и живеел под наем, но с влошаване на здравето му и загубата на работата останал и без покрив над главата.

Няколко години хасковлията работел в Благоевград, в строителна фирма. Живеел под наем. През 2016-а се върнал в родния си град, а приятел го настанил в изоставения тютюнев склад. Там преживял и свирепия студ, сковал Хасково миналата зима. Обитава малка стая, някога предназначена за пазачите. Няма ток, нито вода. Ползва тоалетна в близост, но и за там носи вода в бутилки, наредени до входа на убежището му.

Сега му предстои да посрещне втора зима в бившия склад на “Георги Кирков”. Миналата зима оцелявал, като спал с дрехите, завит с юрган и скъсан кожух, който обаче преди време подарил на приятел, защото се нуждаел повече от него.

“Ходя да се храня в едно заведение наблизо, собственикът Тошко ми дава по някоя супичка, каквото има. Трябва да пия две лекарства, но не винаги имам пари да си ги купя. Не са много скъпи - едното струва 25 лева, другото 20, но като нямам пари, не ги вземам”, обяснява бездомникът.

Поради заболяването си не може да работи тежка работа, понякога помагал, предимно на приятели, нещо по-леко, така си докарвал по някой лев. Надява се от ТЕЛК по-скоро да го извикат на преглед и да му отпуснат някаква инвалидна пенсия. Надява се също и приятел, обещал да го вземе на работа, да го назначи за охрана. “Май само това мога да работя. Или нещо по-леко”, добавя Петко.

Това лято бездомникът подал молба в общината за настаняване в общинско жилище, но получил отказ. “Говорих няколко пъти и с кмета, но той не иска да чуе”, допълва Петко.

В община Хасково провериха случая след запитване на Haskovo.net и обясниха, че той няма изискваната 5 годишна адресна регистрация в Хасково. По време на пребиваването си в Благоевград Петко се регистрирал адресно там, а в Хасково подновил регистрацията си едва това лято. “5-годишната уседналост е изискване по Наредбата”, обясняват от общинската администрация. Петко е подал жалба в общината срещу отказа с настояване случаят му да се разгледа от кмета, но все още няма отговор.

Социалната дирекция в Хасково е запозната със случая на Петко Ганев. “Той не е регистриран в Бюрото по труда и не се води безработен. Това стеснява възможностите да му помогнем. Може да подаде молба за еднократна помощ, както и да го изпратим в Център за настаняване през зимния период. Това обаче може да стане само по изрично негово желание”, обясни шефът на Социалната дирекция Стефан Манахилов.

Така вероятността Петко Ганев да преживее втора зима в изоставения склад става все по-голяма.

Ако я преживее, разбира се.

Тодор Кръшков


22 Коментара

Хороскоп за 24.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини