От х:

Днес в x:

В Световния ден за борба с диабета: 40% от хората не знаят,че са болни от коварното заболяване

Изображение 1 от 4

    С подаръци за пациентите бе отбелязан днес в МБАЛ Смолян Световния ден за борба с диабета. Всички лекуващи се в Ендокринологичното отделение получиха комплекти, включващи черен шоколад и витамини за диабетици. Инициативата е на ръководството на смолянската болница и отделението, а кампанията, свързана с коварното заболяване бе открита миналата седмица с кръгла маса с участието на представители на фармацевтичната компания "MSD", лекари и медицински сестри на тема: "Лечение и диагностика на 2-ри тип захарен диабет".

    Вчера в отделението бяха поставени две информационни табла, с материали насочени към диабетно болните и тяхното обучение. В аптеките в града, на регистратурата на болницата и в бензиностанция „Еко“, която е партньор на Българския лекарски съюз, са разпространени тестове на Световната здравна организация, с чиято помощ всеки един може да определи риска от заболяване и дали е застрашен от захарен диабет.

    „Основната цел на тези кампании е не да се обхващат хора, които вече са диагностицирани с диабет, а тези около 40 % от пациентите, които не знаят, че са болни и по една или друга причина откриват заболяването си късно. Целта е превенцията, профилактиката и ранното откриване“, коментира д-р Емилия Апостолова – зам.-директор на МБАЛ – Смолян и началник на Ендокринологично отделение

    От няколко години в отделение функционира Център за обучение на пациентите. Диабетните медицинските сестри са преминали през специално обучение и работят в тясна връзка с пациентите. Всички, които пролежават в отделението преминават през центъра.

    Световният ден за борба с диабета се отбелязва на 14 ноември. Традицията стартира по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация, в резултат на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването, което придобива мащабите на световна епидемия. От него страдат над 360 милиона души. Всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а един човек умира от това заболяване. Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца. СЗО предвижда към 2030 г. над 500 милиона души да бъдат засегнати от диабет тип. В България според статистиката от това заболяване страдат около 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет. Съществуват два основни типа захарен диабет – тип 1 и тип 2. При децата по-типичен е първия тип, а при възрастните се развива основно втория тип диабет. Международната Диабетна Федерация препоръчва поне 30 минути умерена физическа активност-бързо ходене, плуване, каране на колело, танци през повечето дни от седмицата. Редовно ходене поне 30 минути дневно снижава риска от диабет с 35-40%. Изследвания категорично сочат, че промяната в начина на живот снижава риска от захарен диабет с 58%.

    По данни на българското дружество по ендокринология в Смолянска област болните от диабет са 6 080, както и 22 деца.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Последни новини