От х:

Днес в x:

Диабетиците у нас все повече и все по-млади

Болните от диабет у нас нарастват и стават все по-млади, а превенцията на болестта и достъпът до лекарства продължават да са много трудни.

Такива предупреждения изказва председателят на Националната асоциция на децата и младите хора с диабет Елисавета Котова, цитирана от БГНЕС.

Около 2000 са българите под 18-годишна възраст, които страдат от болестта. Общо болните у нас са половин милион, като 40% не са наясно със състоянието си, цитира данни Котова.

На 14 ноември е Световният ден за борба с диабета.

„Най-тревожното и страшното е, че възрастовата граница пада доста. В последните една-две години се наблюдава, че възрастта, при която се отключва диабетът вече е най-ранна. Най-малкото регистрирано дете с диабет е на 8 месеца”, заяви председателката на НАДМХД.

Качеството на лечението на болестта и това на предлаганите у нас инсулин и други медикаменти не е проблем. Нарастването на болните се случва заради изключително ограничения достъп до лечение и лекарства, твърди Котева.

Проблемът не се решава от сменящите се здравни министри, изтъкват от асоциацията.

Когато децата навършат 18 години автоматично минават в групата на възрастните, което значи, че нямат право вече на 1100 тест ленти годишно, а на 450 безплатно. Младите хора трябва да показват лоши резултати, за да получават добър инсулин, който е подходящ за лечението им”, даде пример Елисавета Котова.

В Европа няма държава с ограничение върху броя тест ленти, нито с фиксирана дата, на която да си вземеш инсулина.

„Тази икономия и това спестяване от тези консумативи и инсулин водят да усложнения. Когато дойдат усложненията държавата от къде ще намери пари, за да помогне на хората, стигнали до това усложнение и защо трябва да се стига до него, при положение че има добри медикаменти, а ти си ограничен, защото има някакви критерии без обяснение”, коментира председателят на НАДМХД.

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини